Dānijā no amata atstādināts ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Dānijā no amata atstādināts ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Larss Findsens, jo pastāv aizdomas, ka dienests tīši aizturējis informāciju un pārkāpis likumus, pirmdien paziņojusi valdība.

Findsens kļuva par ārējās izlūkošanas dienesta - Dānijas Aizsardzības izlūkdienesta (DDIS) - vadītāju 2015.gadā, bet no 2002.gada līdz 2007.gadam viņš vadīja iekšējo izlūkdienestu.

Līdz ar Findsenu no amata atstādināti vēl divi augsta ranga DDIS darbinieki.

Dānijas Izlūkdienestu uzraudzības padome - neatkarīga institūcija, kas novēro Dānijas izlūkdienestus - paziņoja, ka ārējās izlūkošanas dienests aizturējis nozīmīgu informāciju un sniedzis nepareizu informāciju jautājumos, kas saistīti ar dienesta darbu.

Padome secinājusi, ka ārējās izlūkošanas dienests ierosinājis operācijas, kas bijušas pretrunā Dānijas likumiem, un ieguvis un dalījies ar "ievērojamu daudzumu" informācijas par Dānijas pilsoņiem. Plašāku informāciju padome nesniedza.

"Ir absolūti svarīgi, lai mums būtu pārliecība, ka mūsu izlūkdienesti darbojas saskaņā ar savām pilnvarām," norādīja Dānijas aizsardzības ministre Trīne Bramsena.

Ministre piebilda, ka nedrīkst būt šaubu par to, vai izlūkdienesti "strādā cieši kopā ar kontroles un uzraudzības dienestiem".

Dānijai ir divi izlūkdienesti: DDIS un iekšējais izlūkdienests - Dānijas Drošības un izlūkošanas dienests (PET).

Dānijas armija pēdējos mēnešos bijusi ierauta vairākos skandālos, kuros augsta ranga amatpersonas apsūdzētas nepotismā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu