Benksija finansētais migrantu glābšanas kuģis lūdz tūlītēju palīdzību (12)

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Britu grafiti mākslinieka Benksija finansētā migrantu glābšanas kuģa "Louise Michel" apkalpe piektdien lūdza tūlītēju palīdzību, nosūtot tvītu Itālijas krasta apsardzei un Maltas armijai.

Vācijā reģistrētais kuģis, kurš rotāts ar Benksija grafiti un nosaukts par godu franču anarhistei Luīzei Mišelai, atrodas Vidusjūrā, kur tas ceturtdien izglāba 89 cilvēkus. 

Tvītā teikts, ka kuģa 10 cilvēku apkalpe izglābusi vēl 130 cilvēkus, tai skaitā sievietes un bērnus, un nav saņēmusi nekādu palīdzību.

Uz kuģa tagad atrodas pavisam 219 izglābti migranti, un situācija uz tā tuvojas "ārkārtējam stāvoklim", teikts tvītā.

Uz kuģa jau ir viens mirušais, bet vairāki citi uz tā ir savainoti un vairākas dienas bijuši atstāti jūrā Eiropas Savienības (ES) meklēšanas un glābšanas zonā, tvītoja "Louise Michel" apkalpe. 

Neatkarīgā migrantu glābšanas organizācija "Sea-Watch", kas šonedēļ bija pavēstījusi, ka kuģis "Louise Michel" tai iepriekš palīdzējis tās operācijās, tviterī nosūtīja ziņu par kuģim vajadzīgo palīdzību un norādīja Maltas bruņotajiem spēkiem "nekavējoties doties uz pozīciju un darīt savu darbu".

Globālā kuģu izsekošanas vietne "Marine Traffic" ziņoja, ka sestdienas rītā kuģis atradās apmēram 90 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Itālijai piederošās Lampedūzas salas. 

Jau ziņots, ka kuģis devās ceļā 18.augustā no Spānijas ostas Burrianas. Kuģis nokrāsots koši rozā krāsā un to rotā Benksija grafiti ar meiteni glābšanas vestē un sirds formas glābšanas riņķi rokās.

Kuģis, kas agrāk piederēja Francijas muitas dienestam, ir mazāks, bet ievērojami ātrāks nekā citi nevalstisko organizāciju kuģi. Kuģa apkalpi veido "Eiropas aktīvisti ar ilgu pieredzi meklēšanas un glābšanas operācijās", un tā kapteine ir vāciete Pia Klempa, ziņoja britu laikraksts "The Guardian".

Benksijs migrantu glābšanas misijā iesaistījās pagājušā gada septembrī, kad sazinājies ar Klempu. Saskaņā ar "The Guardian" vēstīto Benksijs nosūtīja Klempai e-pasta vēstuli, kurā iepazīstināja ar sevi kā mākslinieku no Lielbritānijas, kurš ir autors vairākiem darbiem par migrantu krīzi. Viņš norādīja, ka nevēlas paturēt par tiem iegūto naudu sev, un ierosināja, ka Klempa varētu par to iegādāties jaunu kuģi.

Klempa sākotnēji domājusi, ka tas ir joks. Viņa laikrakstam pauda uzskatu, ka Benksijs viņu izvēlējies viņas politiskās nostājas dēļ.

"Es uzskatu glābšanu jūrā nevis par humānu darbību, bet par daļu no antifašistu cīņas," Klempa pavēstīja "The Guardian". Laikraksts ziņoja, ka kuģa apkalpes locekļi ir ar dažādu izcelsmi, bet "visi identificē sevi kā antirastistu un antifašistu aktīvistus, kas aizstāv radikālas politiskas pārmaiņas".

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu