Skutelis par tēva pieredzi: Astoņpadsmit gados tas nebija viegli, bet jaunajiem tēviem iesaku: "Nemīz!" (5)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Raidījumā "Radio TEV Supertētis" šoreiz varam klausīties komiķi, producentu, pasākumu vadītāju, trīs bērnu (Aksela, Beatrises, Frīdas) tēti - Jāni Skuteli (38).

Jānis par tēvu kļuva agrā vecumā, astoņpadsmit gados, par ko pats saka: "Esmu centīgs, kā sapratu, kas jādara, - tā darīju. Ātri ķēros pie lietas."

Tomēr, aizdomājoties dziļāk, Skutelis atzīst, ka nav bijis viegli  un bijušas daudzas ķibeles. Bija jāpārplāno dienas kārtība, arī sanāca atsvešināties no draugiem. "Bet tagad, kad es gribu kaut kur iet un ko padarīt, - draugiem ir sadzimuši bērni. Viņi gribētu, bet nav vairāk, kas ar mani var dauzīties," secina Skutelis.

Ko Jānis iesaka jaunajiem tētiem? "Nemīzt!"

"Es varu gan iztaisīties par to, ka tad, kad piedzima pirmais bērns, es sēdēju mājās kārtīgs, gāju uz darbu, rotaļājos ar bērniem un nesu mājās naudu. Nebija tā. Man paralēli bija jāpabeidz vidusskola, spēlēju teātri paralēli, un visa ikdiena tādā mučkulī pagāja.
 

Viena ir apziņa, ka tev ir pienākumi, bet otra, ka tev ir tikai 18 gadi un šis vecums pieprasa atbilstošas darbības šim vecumam, un tas visbiežāk neiet kopā ar to apziņu un prātu, kas tev saka, kā vajadzētu...

"Esmu no Latgales, katolicisma garā audzināts, un vainas apziņa un prasme to kultivēt man ir liela. Ja sakliedzu uz bērniem, pēc tam jūtos vainīgs," par strīda momentiem ģimenē izsakās aktieris. 

Vai komiķa arods un talants palīdz arī bērnu audzināšanā? "Nē, atnākot no darba, kas ir mana jautrība un asprātības, es mājās tāds vairs neesmu. Man tas atkal ir jāsaražo no jauna. Labāk izdarām to, kas ir jāizdara."

Kādas Jānim ir attiecības ar savu tēti? "Jābrauc uz kapu svētkiem... Darbības vieta ir Latgale, kad esam draugos. Es piecpadsmit gados pārcēlos uz Rīgu. Mūsdienu izpratnē tās nedefinējas kā vecāku - bērnu attiecības.

Ar mammu bijām draudzīgi līdz pat finālam, bet tēti... tētim garšoja alkohols diezgan labi. Pēc dabas bija noslēgts, kam patika darīt savas lietas - nejaukties."

Dzīves gudrības, ko nodot bērniem: "Neizplūstot vēlos salikt to domā par parunāšanos savā starpā. Esmu priecīgs katru reizi, kad mums sanāk izrunāties. Aprunāties līdzvērtīgā līmenī un saprast, ko ar to visu varētu darīt, ir feini.

Ikdienas lietas un sarunas ir visjēdzīgākās, ja ir sīka vaļa pašam. Esmu ar sevi iepazinies un zinu, ka ir reizes, kad man labāk neizteikties, bet katru reizi, kad tas izdodas, es priecīgs!"

Kas ir foršākais, ko bērni viņa dēļ ir izdarījuši – tā, ka sirds kūst? "Sirds kūst, skatoties, ka bērni dara to, kas viņiem patīk, jo tas arī sanāk pārsvarā. Un vēl, kad redzu, ka viņiem ir problēmas un paši tās risina, arī runājot ar vecākiem."

Jāņa kā tēta vērtības: "Esmu labs sagādnieks, kad kaut kas jānopērk. Arī labs ēst gatavotājs un potenciāli labs galda spēļu dalībnieks."

Vai esi supertētis? "Nu nē. Ļoti tālu esmu no supertēta. Bet citēšu kāda aktiera teikto - ka pati sliktākā mamma vienmēr būs labāka par jebkuru superīgāko tēti. Es nesaku, ka šī ir lūgšana, kas katru rītu jāatkārto, bet kaut kas tajā domā ir..."

Par to sarunā ar Supertēti – Jāni Skuteli!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu