Turcija paziņo par manevriem Kipras piekrastē (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vidusjūras austrumos nerimstot spriedzei starp Grieķiju un Turciju, Ankara Kipras piekrastē, sākot no svētdienas, rīko militāros manevrus, paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Mācības "Vētra Vidusjūrā" turpināsies līdz ceturtdienai, un tajās līdz ar Turcijas bruņotajiem spēkiem piedalīsies arī turku pārvaldītās Kipras daļas drošības spēki, pavēstījusi Ankara.

Aizsardzības ministrija norādījusi, ka ikgadējo manevru mērķis ir "uzlabot savstarpējo apmācību, sadarbību un operatīvo savietojamību" starp Turcijas armiju un un tā dēvētās Ziemeļkipras Republikas drošības spēkiem.

Manevros piedalīsies gaisa spēki, karaflote un sauszemes vienības, kas simulēs gaisa uzlidojumu, kā arī kaujas, meklēšanas un glābšanas operācijas, teikts ministrijas paziņojumā.

Ankaras un Atēnu jau tā saspringtās attiecības papildus nokaitējusi bagātīgu dabasgāzes iegulu atrašana Vidusjūras austrumdaļā.

Ankara uzskata, ka jūras robežas dabas resursu komerciālai izpētei būtu jānosaka, ņemot vērā vienīgi Grieķijas un Turcijas kontinentālo teritoriju un ignorējot Grieķijai piederošās salas. Savukārt Atēnas norāda, ka Ankaras nostāja ir klajā pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

Ignorējot gan Grieķijas, gan Eiropas Savienības (ES) aicinājumus nekavējoties pārtraukt gāzes iegulu izpētes darbus apstrīdētajos ūdeņos, Ankara 10.augustā uz turieni nosūtīja izpētes kuģi "Oruc Reis", ko pavada karakuģi.

Turcija vairākkārt pagarinājusi urbšanas darbus apstrīdētajos ūdeņos, un tagad paredzēts, ka tie ilgs līdz 12.septembrim.

Es un NATO līdzšinējie starpniecības mēģinājumi bijuši neveiksmīgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu