Opozicionāri jaunajā Rīgas domē tomēr netiks pie amatiem; bažījas par attieksmi kā "Ušakova laikos" (22)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Oļegs Burovs.
Oļegs Burovs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunā Rīgas domes koalīcija opozīcijai  iepriekš solīto komiteju vadītāju vietnieku amatu vietā varētu piedāvāt vien normālu mikroklimatu un pieejamu informāciju par domes darbu, šodien paziņojis topošais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis. Opozicionāri šāda notikumu pavērsiena rezultātā secina, ka jaunā dome dodas bijušā mēra Nila Ušakova pēdās, kura mērēšanas laikā opozīcija nonāca visai toksiskos apstākļos un tās darbs bija maksimāli apgrūtināts.

Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis no "Attīstībai/Par!"-"Progresīvie" (APP), kurš iepriekš opozīcijas frakcijām solīja iespēju ieņemt komiteju piekšsēdētāju vietnieku amatus, šodien pēc tikšanās ar topošās koalīcijas partneriem žurnālistiem paziņoja, ka "ar opozīciju viss gluži neiet pēc plāna".

Solīto Rīgas domes komiteju vadītāju vietnieku amatu vietā opozīcijas frakcijas varētu tikt vien pie informācijas par darba norisi pašvaldībā.

"APP no savas puses vienu vietnieku pozīciju ir gatavi atdot opozīcijai, bet pārējie [koalīcijas partneri] izlēmuši rīkoties pēc saviem ieskatiem,"

pastāstīja Staķis, piebilstot, ka priekšā būs "diezgan interesantas sarunas", jo piedāvājums opozīcijas frakcijām jau ir izteikts.

Topošā koalīcija, sākot sarunas, bija solījusi mainīt līdz šim domē pastāvējušo praksi nesadarboties ar opozīciju,

ko paši "izbaudīja" iepriekšējā sasaukumā.

Topošais vicemērs Vilnis Ķirsis no "Jaunās vienotības" (JV) pauda viedokli, ka "sadarbība uzreiz nenozīmē amatus". Pat vienkārši normāls mikroklimats, kad opozīcija laikus tiek informēta par plānotajām sēdēm, būtu jau nevis viens, bet pat veseli trīs soļi uz priekšu, uzskata Ķirsis.

Viņš skaidroja, ka JV tomēr nebūtu pieņemami piešķirt kādu amatu Latvijas Krievu savienībai, jo tās līdere Tatjana Ždanoka pauž pretvalstiskus uzskatus.

Otrs topošais vicemērs Edvards Smiltēns, kas ievēlēts no apvienotā nacionālās apvienības/Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) saraksta savukārt norādīja, ka viņa pārstāvētās frakcijas ieskatā komiteju vadītāju vietnieku amatos nevarētu iecelt cilvēkus no tādām partijām, kas iesaistītas korupcijas skandālos.

Līdzīgu viedokli pauda arī trešā topošā vicemēre Linda Ozola no Jaunās konservatīvās partijas (JKP). 

Potenciālie komiteju vadītāji jaunajā RD koalīcijā: 

  • Finanšu un administrācijas lietu komiteja - Mārtiņš Staķis (APP); 
  • Izglītības, kultūras un sporta komiteja - Iveta Ratinīka (APP);
  • Mājokļu un vides komiteja - Edmunds Cepurītis (APP);
  • Sociālo jautājumu komiteja - Viesturs Kleinbergs (APP);
  • Pilsētas attīstības komiteja - Inese Andersone (JV); 
  • Satiksmes un transporta lietu komiteja Olafs Pulks (JV);
  • Pilsētas īpašuma komiteja - Dainis Locis (NA/LRA);
  • Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja - Linda Ozola (JKP). 

Līdz ar to komiteju priekšsēdētāju vietnieku amatus varētu ieņemt tikai koalīcijas partneri.

Vienlaikus topošās koalīcijas deputāti apsver iespēju noteikt, ka komitejas vadītāja vietnieka darbs tiek atalgots,

jo patlaban Rīgas pilsētas pašvaldības nolikums to neparedz. "Šajā gadā šādu iespēju budžetā nav, bet nākamajā gadā šādu iespēju varētu skatīt," skaidroja Staķis. Šādu soli viņš skaidroja, norādot, ka komiteju vadītāju vietnieki arī līdz šim saņēmuši "piemaksas", tiekot atalgoti kā konsultanti dažādās domes struktūrās.

"Neatgriezīsimies pie prakses, ka vietnieki saņem naudu kā konsultanti kapiālsabiedrībās," teica Staķis.

Savukārt Ozola piebilda, ka JKP šādu soli atbalstītu "no labas pārvaldības principa", jo "ir tikai godīgi, ka vietnieki tiek atalgoti".

Opozīcija sarūgtināta

Šāds notikumu pavērsiens sarūgtinājis opozicionārus, liekot jaunveidojamo koalīciju salīdzināt ar iepriekšējos sasaukumos piekopto darba stilu, kad "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) pat necentās laikus informēt opozīciju par sēžu sasaukšanu. 

GKR vēlēšanu saraksta līderis Oļegs Burovs uzskata, ka, nedodot amatus opozīcijai, jaunā Rīgas domes koalīcija turpina kādreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) iesākto kursu. Viņam neesot bijušas lielas ilūzijas par jauno koalīciju, taču uz Staķi viņš raudzījies cerīgi, jo radies iespaids, ka viņš tiešām vēlējies reālu sadarbību ar opozīciju.

Taču citu koalīcijas partneru uzvedība ne ar ko neatšķiroties no tā, kā uzvedās Ušakovs, uzskata Burovs. Viņš ir pārliecināts, ka atsevišķi koalīcijas partneri, līdzīgi kā Ušakovs, mēģinās ieviest absolūtu kontroli pār departamentiem un,

iespējams, šādi tiks rosināts sadalīt ietekmi arī pašvaldības kapitālsabiedrībās, pieļāva Burovs.

Vēl viena līdzība ar Ušakova domi esot koalīcijas plāns komiteju vadītāju vietnieku amatus veidot kā algotus amatus. Tādējādi tikšot legalizēts Ušakova iesāktais - maksāt konsultantiem, bet šajā koalīcijā tiks maksāts cilvēkiem, kuru faktiskais darbs būs tikai algas saņemšana, domā Burovs.

Līdzīgi uzskata arī "Latvijas krievu savienības" pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs - vērtējot topošās domes varas partiju lēmumu tomēr nepiedāvāt opozīcijas partijām amatus domes komitejās, viņš paudis cerību, jaunā Rīgas domes koalīcija pati nekļūs par "pūķi, ko tikko nogalinājusi".

Iepriekšējās domes vadības gāšanu viņš tēlaini salīdzināja ar pasaku, kurā "princis nogalināja pūķi, bet pēc šī darba paveikšanas viņš pats kļuva par pūķi".

"Negribu, lai tāda situācija notiktu Rīgā," pauda politiķis.

Mitrofanovs akcentēja, ka LKS nemaz neuzstāja uz vadošiem amatiem pašvaldības komitejās. "Jau iepriekš ļoti uzmanīgi attiecos pret tādiem piedāvājumiem," teica politiķis.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu