Dombrovskis: "Saskaņas" vadība nesaprot, ka partijai nepieciešamas pārmaiņas (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputātas Vjačeslavs Dombrovskis
Saeimas deputātas Vjačeslavs Dombrovskis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Partijas "Saskaņa" vadība nesaprot, ka politiskajam spēkam nepieciešamas pārmaiņas, komentējot informāciju, ka valde varētu lemt par viņa izslēgšanu no partijas, uzskata Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš pauda, ka ikviens var iedomāties, kāda izskatītos pasaule pašreizējā "Saskaņas" līdera un frakcijas priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča redzējumā. "Tā būtu pasaule, kurā cilvēkus varētu notiesāt, tiem nemaz nepasakot, kāda ir apsūdzība un neuzaicinot uz tiesas sēdi, lai sevi aizstāvētu," izteicās Dombrovskis.

Dombrovskis pavēstīja, ka viņš nav informēts par to, kādu pārkāpumu pret partiju ir izdarījis, un nav aicināts uz sēdi, kurā tiks izlemts, vai viņu izslēgt no partijas.

"Es nezinu, kāds ir mans pārkāpums, varbūt tas, ka nolēmu aiziet no "Saskaņas" valdes," pieļāva politiķis.

Viņaprāt, "Saskaņa" strauji tuvojas brīdim, kad tās vēlētājs parādīs partijai "sarkano kartīti". Dombrovskis uzsvēra, ka partijai ir jāmainās, bet tā vietā partijas līderi izvēloties atbrīvoties no cilvēkiem, kuri uzskata, ka ir nepieciešamas pārmaiņas. Viņaprāt, šādai situācijai tupinoties, noteikti uzradīšoties cilvēki, kuri "Saskaņas" vēlētājiem spēs piedāvāt kaut ko labāku, nekā spēj Urbanovičs.

Dombrovskis uzsvēra, ka ir nācis uz "Saskaņu" ideju dēļ, nevis lai kalpotu Urbanovičam. 

Dombrovskis uzskata, ka viņam ir dots pārliecinošs vēlētāju mandāts aizstāvēt šīs idejas, un viņš to turpinās darīt. Vai tas būs "Saskaņas" frakcijā vai citādi, tam neesot nozīmes.

"Man nevajag Urbanoviču, lai īstenotu savu vēlētāju intereses,"

teica Dombrovskis, uzsverot, ka viņš pats nav lēmis ne par izstāšanos no frakcijas, ne par izstāšanos no partijas. Viņš turpināšot darboties Saeimā tāpat kā līdz šim, vērtējot katru lēmumu pēc tā, kādas ir viņa vēlētāju intereses. 

Arī Švecova neizpratnē

Vaicāta, kā vērtē situāciju, ka kopā ar Dombrovski varētu tikt izslēgta no partijas "Saskaņa", Saeimas deputāte Ļubova Švecova (S) pauda, ka uz šo situāciju raugās ar neizpratni, bet tas būs "Saskaņas" kolēģu un valdes lēmums, kas varbūt patiesībā esot jau pieņemts.

Politiķe retoriski vaicāja, vai tas ir pieņemts Urbanoviča emociju vai "neiecietības dēļ pret citādāk domājošajiem".

Tas parādot, kādas ir partijas vadītāja spējas diskutēt, izrunāt sāpīgas lietas un reaģēt uz problēmām, pauda politiķe.

Vaicāta par viņas komentāru sociālajā tīklā "Facebook", uz ko savā atbildes ierakstā, iespējams, ir atsaucies Urbanovičs, Švecova norādīja, ka šajā jautājumā ir svarīgs konteksts. Politiķe skaidroja, ka atsaucās, vai nu uz "Saskaņas" frakcijas vadītāja partijas kongresā tieši vai netieši norādīto, ka viņu un pārējo "Saskaņas" vadību kaut kad aizvietos jaunāki cilvēki. Deputāte akcentēja, ka viņas vēstījums komentārā bijis, ka ir pienācis laiks mainīt partijas vadības stilu. 

Politiķe uzsvēra, ka, lai gan "Saskaņas" iepriekšējā kongresā bija acīmredzami, ka ir nepieciešamas pārmaiņas pēc korupcijas skandāliem Rīgas domē, tomēr viņa nesadzirdēja nekādus ierosinājumus šajā jomā. Viņa balsojusi par Dombrovska apstiprināšanu par vadītāju, kurš partijas vadības vēlēšanās zaudēja Urbanovičam, bet Švecova reizē atzina, ka nebija pietiekami drosmīga, lai aicinātu arī citus balsot par Dombrovski.

Atkarībā no "Saskaņas" gaidāmā lēmuma pamatojuma Švecova vērtēs, vai pārsūdzēt šo lēmumu partijas kongresā.

Ja viņa tiks izslēgta no partijas, tad politiķe sagaida arī izslēgšanu no Saeimas frakcijas.

Tāda pavērsiena gadījumā Švecova būtu gatava turpināt darbu kā pie frakcijām nepiederošā deputāte.

Parlamentāriete akcentēja, ka viņai nav, ko sev pārmest darbā Saeimā, jo neesot lauzusi nevienu doto solījumu un nav pievīlusi vēlētājus. Švecova akcentēja, ka strādāja aktīvi atbilstoši programmai, ko Dombrovskis iedāvāja Saeimas vēlēšanās. Deputāte apņēmusies turpināt aktīvi uzstāties Saeimā, lai turpinātu iestāties par mazāk nodrošināto iedzīvotāju interesēm.

Kā ziņots, Dombrovskis lēmis atstāt partijas "Saskaņa" valdi. Dombrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka, atstājot partijas valdi, viņš turpinās būt "Saskaņas" biedrs un strādāt partijas Saeimas frakcijā.

Savukārt šodien tapa zināms, ka

"Saskaņas" valdes sēdes darba kārtībā otrdien ir iekļauts jautājums par Dombrovska un Ļubovas Švecovas izslēgšanu no partijas,

informēja "Saskaņas" valdes loceklis un Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Viņš norādīja, ka lemt par šo jautājumu rosinājusi "Saskaņas" Rīgas nodaļa, kuras vadībai arī jāprasa pamatojums šādam rosinājumam.

"Saskaņas" līderis un frakcijas priekšsēdētājs Urbanovičs iepriekš sociālajā tīklā "Facebook" bija norādījis, ka, ja "viens partijas biedrs par citu saka, ka tas ir "jānovāc" un uzsver, ka "man roka nenodrebēs", tas nav ne asprātīgi, ne koleģiāli, ne ētiski". 

Politiķis konkrēto cilvēku nesauc vārdā, taču cits lietotājs publicējis ekrānuzņēmumu ar Švecovas komentāru, kurā viņa apgalvo, ka Urbanovičs partijas kongresā teicis, ka gaidot, kad viņu kāds "noņemšot". Deputāte tālāk norāda, ka, ja kas "viņai roka nenodrebēs...", uzreiz gan piebilstot, ka joko.

Urbanovičs šajā ierakstā, kurā neviena persona tieši nav minēta, aicinājis ""Saskaņas" valdes locekļus izvērtēt situāciju, bet tos, kuri savu atrašanos mūsu partijā un frakcijā tagad uztver kā kļūdu, pieņemt skaidrus lēmumus un šo kļūdu izlabot".

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu