Tiesa uzdod CVK pārskaitīt balsis trijos Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas 123. vēlēšanu iecirknī Friča Brīvzemnieka pamatskolā.
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas 123. vēlēšanu iecirknī Friča Brīvzemnieka pamatskolā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Administratīvā apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja politisko partiju apvienības "Jaunā saskaņa" sūdzību par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem un uzdeva Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) nodrošināt balsu pārskaitīšanu trijos vēlēšanu iecirkņos, informēja tiesā

Tiesas nolēmusi atcelt CVK 2020.gada 3.septembra lēmumu no tā pieņemšanas brīža un uzdot CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 74.vēlēšanu iecirknī, 97.vēlēšanu iecirknī un 144.vēlēšanu iecirknī, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes.

Pārējā daļā pieteikums par jaunu ārkārtas vēlēšanu rīkošanu visos velēšanu iecirkņos vai konkrētos trijos vēlēšanu iecirkņos ir noraidīts, informēja tiesā.

Spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā pasludināšanas brīdī.

Balsis pārskaitīs trešdien vai ceturtdien

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova pastāstīja, ka balsu pārskaitīšanu trijos vēlēšanu iecirkņos tiks uzdota Rīgas vēlēšanu komisijai, un tas varētu notikt trešdien vai ceturtdien atkarībā no notikumu attīstības.

CVK rīt, 15.septembrī, pēcpusdienā sanāks uz sēdi, tomēr jau esot nolemts, ka balsu pārskaitīšanu uzticēs Rīgas vēlēšanu komisijai. Zaharova minēja, ka rīt pēc sēdes taps daudz skaidrāks tas, kurā dienā šī pārskaitīšana varētu notikt, vienlaikus uzsverot, ka CVK mēģinās to organizēt pēc iespējas īsākos termiņos, bez laika vilcināšanas.

Tāpat plānots, ka

balsu skaitīšanas process būs atvērts - tajā piedalīsies vairāki novērotāji, un drīkstēs piedalīties arī mediju pārstāvji.

Pagaidām tiek apsvērta iespēja balsu pārskaitīšanu organizēt Rīgas Kongresu namā, bet norises vietu un laiku CVK sola precizēt otrdien.

Zaharova arī norādīja, ka Administratīvās apgabaltiesas pieņemtais lēmums, uzdodot komisijai nodrošināt balsu pārskaitīšanu trijos vēlēšanu iecirkņos, uzskatāms par samērīgāko no iespējamajiem variantiem.

Viņa stāstīja, ka komisija ir gandarīta par šo tiesas lēmumu, uzsverot, ka aizvien jāgaida vēl trīs lēmumi līdzīgās lietās, jo ir vēl iesāktas lietvedības no partijām Latvijas Krievu savienība, "Alternative" un diviem "Saskaņas" deputātiem. CVK esot solīts, ka

atlikušo tiesvedību lēmumi gaidāmi rīt, 15.septembrī,

tāpēc arī rīt komisija plāno nākt klajā ar skaidrākiem plāniem par balsu pārskaitīšanas organizēšanu.

Arī Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājam Jurim Kokinam šis tiesas spriedums šķiet ļoti taisnīgs. Viņaprāt,

"arī vēlēšanu iecirkņu rīcībā tīri emocionāli varēja just, ka cilvēki no pārlieku lielas slodzes kaut ko palaida garām".

Tāpat Kokins skaidroja, ka vēlēšanu iecirkņi paši organizēs darbiniekus uz balsu pārskaitīšanu, tomēr, viņaprāt, solīdi no visiem aspektiem būtu, ka tas, kas kļūdījās, arī labotu kļūdu.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs solīja lieki nekavēties un sākt organizēt balsu pārskaitīšanu, tiklīdz būs saņemts CVK rīkojums.

Savukārt "Jaunās saskaņas" valdes priekšsēdētājs Jānis Kuzins uzskata - kamēr Valsts drošības dienests (VDD) izmeklē kriminālprocesus saistībā ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām,

tā pati iecirkņu komisija neesot tiesīga piedalīties balsu skaitīšanā.

Viņaprāt, CVK jānozīmē sava, neatkarīga balsu pārskaitīšanas komisija, un balsis trijos Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos jāpārskaita tiešsaistē ar video novērošanu, partiju novērotāju klātbūtnē un tādu iestāžu kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un VVD kontrolē.

Vairāk nekā 600 vēlēšanu zīmju atzītas par nederīgām

Kā ziņots, CVK iepriekš noraidīja visu četru kandidātu sarakstu - partijas "Jaunā saskaņa", partijas "Saskaņa" divu deputāta amata kandidātu, Latvijas krievu savienības un "Alternative" - pārstāvju iesniegumus par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu. Visu četru partiju pārstāvji šo CVK lēmumu pārsūdzēja tiesā, kura "Jaunās saskaņas" pieteikumu izskatīja kā pirmo.

Politiķi sūdzības par vēlēšanu rezultātiem iesniedza, jo Rīgas 144.vēlēšanu iecirknī Puškina licejā tika atklātas 419 neapzīmogotas balsošanas aploksnes, kuras nevarēja ieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Savukārt 81.iecirknī Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā šādas aploksnes bijušas 208. Neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes un tajās esošās vēlēšanu zīmes nolemts atzīt par nederīgām.

Savukārt 74.Rīgas vēlēšanu iecirknī, kas atradās Mākslinieciskās jaunrades centrā Andreja Saharova ielā 35, vēlēšanu dienā daļai vēlētāju esot izsniegti vēlēšanu biļeteni ar iepriekšējās balsošanas zīmogiem. Tādi bijuši 34 biļeteni.

Visus šos gadījumus pārbauda Valsts drošības dienests.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu