CVK sēde par balsu pārskaitīšanu trijos Rīgas vēlēšanu iecirkņos notiks 17:00

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien plkst.17 sanāks uz sēdi, kurā iepazīsies ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un lems par Rīgas domes vēlēšanu balsu pārskaitīšanu trīs Rīgas vēlēšanu iecirkņos, informēja CVK.

CVK sēde notiks Smilšu ielā 4, Rīgā, un tā būs atklāta plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kuri aicināti iepriekš pieteikties saistībā Covid-19 izplatības ierobežošanu.

CVK pārstāve Laura Zaharova informēja, ka saskaņā ar tiesas spriedumu pēc balsu pārskaitīšanas Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai būs jāpieņem jauns lēmums par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. Minētais lēmums nebūs apstrīdams, jo tas tiks pieņemts atbilstoši tiesas spriedumam.

CVK sēdē plānots sīkāk izrunāt ar balsu pārskaitīšanas rīkošanu saistītos jautājumus, norādīja vēlēšanu komisijas pārstāve.

Partijas "Jaunā saskaņa" pārstāvis Jānis Kuzins vērsies CVK ar lūgumu nomainīt Rīgas 74., 97. un 144.vēlēšanu iecirkņu komisiju sastāvu, nozīmējot jaunu komisiju. Tāpat viņš aicina nodrošināt balsu pārskaitīšanu ar partiju novērotāju un plašsaziņas līdzekļu piedalīšanos, kā arī nodrošināt tiešsaistes video translāciju.

Ar Administratīvās apgabaltiesas 14.septembra spriedumu, kurā daļēji apmierināta politisko partiju apvienības "Jaunā saskaņa" sūdzība, CVK ir uzdots nodrošināt balsu pārskaitīšanu Rīgas pilsētas 74., 97. un 144.vēlēšanu iecirknī, pieskaitot šajos iecirkņos par nederīgām atzītās vēlēšanu aploksnes kopējiem vēlēšanu rezultātiem, norāda vēlēšanu komisijā.

Rīgas domes vēlēšanās, kas norisinājās šā gada 29.augustā, Rīgas 97.un 144.vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā vēlēšanu kastēs tika konstatētas kopā 627 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Savukārt 74.vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienas kastē tika konstatētas 34 aploksnes ar atzīmi "iepriekšējā balsošana".

Atbilstoši likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgā vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, ir uzskatāmas par nederīgām, savukārt balsu skaitīšanas instrukcijā noteikts, ka vēlēšanu dienas kastē iemestās vēlēšanu aploksnes ar atzīmi "iepriekšējā balsošana" uzskatāmas par nederīgām.

Vēlēšanu likumā arī ir noteikts, ka nederīgās vēlēšanu aploksnes saskaita un neatvērtas iesaiņo, norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, kā arī to skaitu. 

Padziļināti izvērtējot situācijas apstākļus, uzklausot lieciniekus un Valsts drošības dienesta pārstāvjus, tiesa nekonstatēja ļaunprātīgu iecirkņa komisijas locekļu vai trešo personu rīcību saistībā ar neapzīmogotu un nepareizi apzīmogotu vēlēšanu aplokšņu izmantošanu iecirkņos, skaidro CVK.

Tādēļ tiesa lēma, ka šajā gadījumā prioritāte piešķirama vēlētāju tiesību nodrošināšanai, par nederīgajām atzītās vēlēšanu aploksnes pielīdzināmas derīgām vēlēšanu aploksnēm, un attiecīgi minētājās aploksnēs nodotās vēlētāju balsis ir ņemamas vērā balsu skaitīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu