Arī saistītajos grozījumos saglabā ieceri aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījums likumā "Par atjaunotās Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību", kas paredz aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm uz laiku, kamēr nebūs stājušies spēkā nepieciešamie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos.

Cilvēktiesību komisija jau iepriekš šo pašu rosinājumu otrajā lasījumā atbalstīja Bērnu tiesību aizsardzības likumā. Paredzēts, ka uz trešo lasījumu abos likumprojektos tiks veikti precizējumi.

No atsevišķu deputātu izteikumiem izriet, ka jūnijā iesniegto grozījumu abos likumos virzība jau ir nesusi atdevi, jo ir aktivizējies atbildīgo institūciju darbs pie uzlabojumiem, lai bērnu adopcija uz ārvalstīm tiktu pieļauta tikai gadījumos, kad Latvijā bērnam nav iespējams nodrošināt aprūpi ģimenē, un lai šis proces tiktu rūpīgi uzraudzīts.

Kā ziņots, atbilstošākas uzraudzības nodrošināšanai paredzēts veidot Ārvalstu adopcijas konsultatīvo padomi, kas būtu iesaistīta lēmuma pieņemšanā par bērnu adopciju uz ārvalstīm.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā atbalstīts deputātu Andreja Judina (JV), Andas Čakšas (JV) un Artusa Kaimiņa priekšlikums, ka likumā paredzētajos gadījumos un kārtībā bērnu var adoptēt uz ārvalsti, ja bāriņtiesa, kas lēmusi par ārpusģimenes aprūpi, saņemot Ārvalstu adopcijas konsultatīvās padomes pozitīvu atzinumu, būs atzinusi, ka adopcija atbilst bērna interesēm. Komisijas diskusijās tika pieļauts, ka šis formulējums likumprojekta galīgajā lasījumā vēl varētu tikt precizēts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu