AAE un Bahreina paraksta vienošanos par attiecību normalizāciju ar Izraēlu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bahreinas ārlietu ministrs Abdullatifs bin Rašids az Zajani (no kreisās), Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, ASV prezdents Donalds Tramps un AAE ārlietu ministrs Abdulla bin Zajeds an Nahaijans.
Bahreinas ārlietu ministrs Abdullatifs bin Rašids az Zajani (no kreisās), Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, ASV prezdents Donalds Tramps un AAE ārlietu ministrs Abdulla bin Zajeds an Nahaijans. Foto: Reuters/ScanPix

Vašingtonā otrdien notika vēsturiska ceremonija, kuras gaitā tika parakstīti vienošanās dokumenti par Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un Bahreinas diplomātisko attiecību normalizāciju ar Izraēlu.

Ceremonija notika Baltajā namā ASV prezidenta Donalda Trampa klātbūtnē.

Vienošanās dokumentus parakstīja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, AAE un Bahreinas ārlietu ministri Abdulla bin Zajeds an Nahaijans un Abdullatifs bin Rašids az Zajani.

Cerot, ka vienošanās sekmēs viņa pārvēlēšanas izredzes,

Tramps otrdienas notikumu cildināja kā "vēsturisku dienu mieram Tuvajos Austrumos".

"Pēc vairākām sašķeltības un konflikta desmitgadēm mēs iezīmējam rītausmu jauniem Tuvajiem Austrumiem," sacīja Tramps. "Mēs esam šeit šajā pēcpusdienā, lai mainītu vēstures kursu."

Vienošanās "būs pamats vispārējam mieram visā reģionā", norādīja Tramps. "Būs arī citas valstis ļoti, ļoti drīz."

Netanjahu sacīja, ka šī diena ir "pagrieziena punkts vēsturē".

"Tā vēsta par jaunu miera rītausmu. Galu galā tā var izbeigt arābu-izraēliešu konfliktu reizi par visām reizēm," sacīja Izraēlas premjers.

Vēršoties pie Netanjahu, AAE ārlietu ministrs sacīja: "Es šodien stāvu šeit, lai sniegtu miera roku un saņemtu miera roku."

"Paldies, ka izvēlējāties mieru un apturēt palestīniešu teritoriju aneksiju," sacīja ministrs. Šie viņa vārdi bija viena no retajām reizēm, kad ceremonijā tika pieminēti palestīnieši.

Otrdien, kad Baltajā namā notika parakstīšanas ceremonija,

palestīnieši Izraēlas okupētajās Rietumkrasta teritorijās un Gazas joslā rīkoja protestus pret, kā uzskata palestīnieši, arābu valstu nodevību.

Protesta akcijas notika Rietumkrastā Nāblusā un Hebronā, kā arī palestīniešu pašpārvaldes administratīvajā centrā Rāmallā. Arī Gazas joslā notika demonstrācijas pret vienošanos.

Demonstrantu plakātos bija lasāmi saukļi "Nodevība", "Nē - normalizācijai ar okupantiem" un "Kauna vienošanās".

Ar AAE un Bahreinas lēmumiem par attiecību normalizāciju ar Izraēlu tiek izbeigts gadu desmitiem pastāvējušais arābu valstu konsenss, ka priekšnosacījums attiecību izveidošanai ir miera līgums ar palestīniešiem.

Vienošanās dokumentu parakstīšana ir "melna diena" arābu pasaulei, vēl pirmdien sacīja palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Mohammeds Štajehs.

Izraēla un ASV vairākus gadus vērsušas spiedienu pret Persijas līča arābu valstīm, cenšoties panākt attiecību normalizāciju ar Izraēlu,

cita starpā arī apelējot pie to nepatikas pret Irānu, kas tām ir kopīga.

Pirms otrdienas ceremonijas Tramps sacīja, ka vēl piecas sešas arābu valstis varētu sekot AAE un Bahreinas paraugam un piekrist attiecību normalizācijai ar Izraēlu.

Tramps 13.augustā negaidīti nāca klajā ar paziņojumu par Izraēlas un AAE attiecību normalizāciju.

Savukārt 11.septembrī ASV prezidents paziņoja par līdzīga līguma noslēgšanu starp Izraēlu un Bahreinu.

No arābu valstīm attiecības ar Izraēlu normalizējušas vēl tikai Ēģipte un Jordānija.

Tramps Izraēlas līgumus ar AAE un Bahreinu cildinājis kā savas administrācijas uzvaru.

Vienošanos ietvaros Izraēla piekritusi uz laiku atlikt palestīniešu teritoriju tālāku aneksiju.

Palestīniešu pašpārvalde arābu valstu vienošanos par attiecību normalizāciju ar Izraēlu uzskata par nodevību pret palestīniešiem un viņu cerībām uz Jeruzalemi kā savas nākotnes valsts galvaspilsētu. Noraidošu attieksmi pret šo vienošanos paudušas arī Turcija un Irāna.

Nosodījumu otrdien paudusi arī Bahreinas opozīcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu