Koka skulptūru festivāls “Otrā elpa” Jelgavā (1)

Brīvdienu maršruts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde “Kultūra”

Kopš 12. septembra Jelgavā, Pasta salā norisinās jau tradicionālais skulptūru festivāls "Otrā elpa". Tā kulminācija ir jau šodien, 18. septembrī, kad visas dienas garumā būs iespējams klātienē vērot, kā top koka skulptūras, kā arī iespēja iepazīt jaunākās tehnoloģijas un tehniku, kas tiek izmantota meža apsaimniekošanā.

Koka skulptūru festivāls “Otrā elpa” Jelgavā notiek “Meža dienas 2020” ietvaros un sadarbībā ar LLU Meža fakultāti rīkojot pasākumu “Mežs ienāk Jelgavā”, kas interesentus gaidīs jau 18. septembrī no pulksten 11, Jelgavā, Pasta salā. Jelgavnieki un pilsētas viesi aicināti klātienē vērot skulptūru tapšanas procesu.

No 12. septembra pieci koktēlnieki no Latvijas – Agnese Rudzīte-Kirillova, Donāts Mockus, Māris Gailis, Gundars Kozlovskis un Zigmunds Bielis Pasta salā sākuši koka skulptūru izveidi, mākslas darbos attēlojot dažādus atpazīstamus un iemīļotus pasaku tēlus. Noslēdzoties koka skulptūru festivālam “Otrā elpa”, tēlniecības darbi tiks izvietoti Pasta salas tālajā galā, papildinot tur jau esošās skulptūras un bērnu rotaļu laukumu.

Māris Gailis kokā iecerējis iedzīvināt visiem tik zināmo latviešu tautasdziesmu “Kur tad tu nu biji, āzīti manu”, Zigmunds Bielis skulptūrā izstāstīs pasaku "Odi un zirgs", lapsu un vilku apņēmies radīt Gundars Kozlovskis, bet koka runci ar trīs dālderiem – Agnese Rudzīte-Kirillova, savukārt tēlnieks Donāts Mockus atveidos pasaku "Egle, zalkšu karaliene".

Līdztekus skulptūru darināšanai turpat uz Pasta salas no 11:00 norisināsies pasākums "Koks ir vairāk!", kura laikā interesentiem būs iespēja iepazīt jaunākās tehnoloģijas un tehniku, kas tiek izmantota meža apsaimniekošanā. Uzņēmumi, kas nodarbojas ar Latvijā iegūtas koksnes pārstrādi, stāstīs un rādīs, kā koksnei tiek pievienota vērtība, radot ekoloģiskus produktus, kas nes Latvijas vārdu pasaules eksporta tirgos. Pirmo reizi pasākumā ir aicināti piedalīties arī uzņēmēji, kuri no Latvijas mežos iegūtās koksnes un nekoksnes produktiem ražo dažādus izstrādājumus. Interesentiem būs iespēja izmēģināt prasmes, darbojoties ar medību un meža mašīnu stimulatoriem, mežā un kokapstrādē izmantojamiem instrumentiem un darbarīkiem.

Izglītojošos stendos tiks stāstīts par mežā iegūstamo nekoksnes produktu daudzveidību, piemēram, koku vilnu, ēdamām un neēdamām lietām, ko iegūstam Latvijas mežos un dabā. Notiks mežizstrādes mašīnu un citas tehnikas paraugdemonstrējumi, kā arī varēs iepazīt dažādus kokapstrādes procesus: baļķa retrozāģēšana, zīmēšana kokā ar strāvu, koka būvniecība un detaļu savienošana ar metru garām skrūvēm un citas interesantas lietas...

Lai paplašinātu profesionālās mākslas ekspozīcijas telpu ar jauniem oriģināldarbiem, 2011. gadā Jelgavā tika rīkots pirmais Starptautiskais tēlniecības festivāls "Otrā elpa". Katru gadu izvēloties citus pieejamos resursus, tos transformē lielformāta vides skulptūrās. Par izejmateriālu tikuši izraudzīti rūpnieciskie metāla atgriezumi un metāllūžņi, kuri profesionālu tēlnieku rokās iegūst otro dzīvi. 2012. gadā festivālā "Otrā elpa" par veidošanas materiālu tika izvēlēts koks. No tā kopumā tika izveidotas 22 skulptūras un izvietotas dažādās Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādēs un pilsētvidē.

Pasākumu “Mežs ienāk Jelgavā” un koka skulptūru festivālu “Otrā elpa” rīko LLU Meža fakultāte sadarbībā ar Jelgavas pilsētu un iestādi “Kultūra”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu