Tihanovska intervijā LTV: Jo tālāk no Baltkrievijas valsts atrodas, jo mazāk saprot situāciju (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlaa Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlaa Tihanovska Foto: AFP/SCANPIX

Cilvēki, kuri dzīvo tālu projām no Baltkrievijas, nevar iedomāties, ko jūt baltkrievu tauta, kad, izejot uz ielas, jebkurā mirklī var pienākt klāt cilvēks melnā maskā un, nestādoties priekšā, sagrābt, ieraut milicijas automašīnā un aizvest uz cietumu, intervijā Latvijas Televīzijai teica Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska.

Tihanovska sacīja - protesti notiek tāpēc, ka cilvēki vairs nevarēs dzīvot to dzīvi, ko pirms 9., 10., 11. augusta notikumiem, kad tūkstošiem cilvēku principiāli izgāja miermīlīgos protestos, lai pēc vēlēšanām aizstāvētu savas balsis, bet desmitiem tūkstošu baltkrievu tika aizturēti, nežēlīgi piekauti, iesēdināti cietumā, sisti līdz zilumiem. 

"Jūs noteikti esat redzējusi fotogrāfijas. Tās bija šausmas! Izvaroja gan sievietes, gan vīriešus, spīdzināja. Kad cilvēki sāka iznākt no cietumiem un stāstīt, kas ar viņiem darīts,

to varēja salīdzināt ar fašismu kara laikā. Un to tauta vairs nekad nepiedos un neaizmirsīs,"

uzsvēra opozīcijas līdere. Ja pirmās demonstrācijas bija pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, tad tagad cilvēki vispirms protestē pret vardarbību un pret varu, ar ko vairs nevēlas dzīvot - pret Aleksandru Lukašenko.

Vakar kanāls "Telegram" publicēja 1000 drošības dienesta darbinieku vārdus, kuri piedalījās protestu apspiešanā. Tihanovska sacīja, ka iniciatīva "Baltkrievija" iepriekš brīdināja drošības dienestus, ka tāds saraksts ir, un vienlaikus aicināja pārtraukt represijas, pārtraukt pieņemt varas pavēles sist cilvēkus, iznīcināt pašiem savu tautu un pāriet cilvēku pusē, pretējā gadījumā to darbinieku vārdi, kuri tagad pastrādā noziegumu, būs publiski.

"Drošības dienestiem jau ir kauns par to, ko dara, un viņi nevēlas, lai apkārtējie zinātu, kas viņi ir,

ka ir slēpušies zem melnām maskām. Tāpēc es domāju, kas tas viņus tiešām biedē, jo pašā sākumā daudzi iesniedza ziņojumus, sakot, ka nevēlas tādu sistēmu. Protams, daudzus vēl vada bailes, bet ir cilvēki, kuri apzinās, ka nevar uzņemties tādu grēku un nogalināt paši savus cilvēkus, tādēļ daudzi iesniedz atlūgumus un nostājas pilsoņu pusē," sacīja Tihanovska. 

Runājot par gaidāmo tikšanos ar Eiropas Savienības ārlietu ministriem Briselē, Tihanovska sacīja, ka vispirms viņa citu valstu pārstāvjiem stāsta, par ko ir lieta:

"Jo tālāk no Baltkrievijas valsts atrodas, jo mazāk saprot situāciju.

Es informēju, kāpēc tas ir noticis, kas pie tā ir novedis, pret un par ko cilvēki ir ielās un kāpēc sankcijas būtu ļoti iedarbīgs ierocis, tieši lai vērstos pret varas struktūrām. Tāpēc vispirms gribētos aiznest vēsti par to, kas virza baltkrievu tautu. Cilvēki, kuri dzīvo no visa tā tālu prom, nevar iedomāties, ko jūt baltkrievu tauta, kad tu izej uz ielas un

tev jebkurā mirklī var pienākt klāt cilvēks melnā maskā un, nestādoties priekšā, sagrābt, ieraut milicijas automašīnā un aizvest uz cietumu.

Gribu stāstīt par to, ka cilvēki iziet ielās, lai aizstāvētu savas tiesības izvēlēties, ar kādu prezidentu vēlas iet tālāk, kādu valsti vēlas veidot un ka katra cilvēka viedoklim būtu jābūt cienītam, nevis visu noteiktu viens diktators. Visu izstāstīšu, aprakstīšu situāciju un izteikšu savu viedokli," raidījumam stāstīja Tihanovska.

Viņa arī sacīja, ka no Eiropas Savienības sagaida adekvātu reakciju - individuālas sankcijas, kā arī Lukašenko leģitimitātes neatzīšanu.  

"Vēlēšanu rezultāti bija falsificēti. Mūsu balsis nozaga. Un cilvēki kā līderi viņu neatzīst. Tāpēc mēs prasām, lai Eiropas valstu vadītāji viņu pilnībā neatzīst par likumīgu vai nu pēc inaugurācijas vai arī pēc 5. novembra, kad viņa leģitīmās tiesības beigsies," uzsvēra Tihanovska. 

Tāpat viņa pastāstīja, ka fiziski Lietuvā jūtas labi, jo atrodas brīvībā un kopā ar saviem bērniem. "Taču morāli, protams, ir ļoti slikti, jo es katru dienu pārdzīvoju to, kas notiek Baltkrievijā. Es saprotu, ka man ir jābūt tur, kopā ar viņiem. Bet tā apstākļi sakrita, ka man vajadzēja aizbraukt. Es katru minūti pārdzīvoju, īpaši sestdienās un svētdienās, kad cilvēki dodas demonstrācijās un viņus sagrābj un sit. Es pārdzīvoju par katru cilvēku," sacīja opozīcijas līdere. 

"Tas viss ir ļoti smagi, taču es saprotu, ka, atrodoties Lietuvā, varu izdarīt vairāk nekā tad, ja es atgrieztos un uzreiz atrastos cietumā.

Tad šai cīņai, konkrēti manai cīņai, nebūtu nekādas jēgas," viņa piebilda.

Ar savu dzīvesbiedru Tihanovskai nākas sazināties ar advokāta starpniecību, jo krimināllieta, kas pret viņu ir izvirzīta, liedz viņam ar sievu runāt. "Tāpēc mēs sazināmies tiešām par tādām sadzīves lietām – par to, ka bērni pēc viņa skumst, pārdzīvo, īpaši jaunākā meitiņa katru dienu prasa, kad tētis atbrauks un kad mēs atgriezīsimies Minskā. Bērni ļoti grib mājās. Psiholoģiski tas viss ir ļoti smagi," skaidroja Tihanovska.

Viņa arī atkārtoti uzsvēra, ka negrasās piedalīties valsts prezidenta vēlēšanās: "Es vienmēr esmu uzsvērusi, ka tā nav mana vieta. Es saprotu, ka valsts ir dziļā ekonomiskā krīzē, un valsts ir jāvada cilvēkam, kurš var izvest to no šīs ekonomiskās bedres. Tam ir jābūt ļoti stipram cilvēkam, spēcīgam līderim, ar atbilstošām spējām. Tāpēc nē, es neplānoju [kandidēt]. To es nedarīšu."

Viņa pieļāva, ka pieredzi un zināšanas, ko tik īsā laikā ieguvusi, varētu pielietot Baltkrievijas nākotnes labā, bet noteikti ne valsts vadības galvgalī.

"Varbūt tā būs kāda sociālā sfēra, bet varbūt atgriezīšos mājās pie bērniem un turpināšu savu iepriekšējo dzīvi. Es nezinu. Laiks rādīs,

tas tagad absolūti nav galvenais jautājums," sacīja Tihanovska, uzsverot, ka noteikti atgriezīsies Baltkrievijā, jo nespēj iedomāties savu dzīvi citā valstī.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu