"Lakoniskais latvietis", kurš pārstartēs ES-ASV tirdzniecību: "Politico" par Dombrovski (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

"Tehnokrātiskam, bezemocionālam bijušajam Latvijas premjerministram uzdots pārstartēt pasaules nozīmīgākās ekonomiskās attiecības," par Valda Dombrovska jauno pagaidu amatu raksta medijs "Politico.eu".

Kā ziņots, Dombrovskis līdztekus Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatam izvirzīts arī kā kandidāts tirdzniecības komisāra amatam. Amata pienākumus viņš pilda kopš 26.augusta, kad no amata atkāpās iepriekšējais tirdzniecības komisārs Fils Hogans, jo viņš savā dzimtajā Īrijā bija pārkāpis Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus.

Septembrī Dombrovskis sacīja, ka jau esot runājis ar ASV tirdzniecības pārstāvi Robertu Laithaizeru, un atzina, ka pastāvošo domstarpību dēļ transatlantiskās partnerības atdzīvināšana būšot sarežģīts uzdevums. "Ja lietas pārāk ilgi atstāj nerisinātas, tas nav labi," runā paziņoja Dombrovskis. "Kā teicis slavenais latviešu rakstnieks Reinis Kaudzīte: "Sarūsējušu naglu grūti izvilkt.""

Digitālais nodoklis

Viens no šādiem jautājumiem ir iecere par digitālo nodokli, ko Vašingtona uzskata par protekcionistisku uzbrukumu ASV lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem un ir solījusi atmaksu, ja tiks ieviesti ES līmeņa likumi par digitālo nodokli, norāda "Politico".

Dombrovska "superkomisāra" portfelis nozīmē, ka viss EK tirdzniecības aizsardzības, tarifu un taksācijas rīku arsenāls būs viņa tiešā vai netiešā pakļautībā, apstiprinājusi EK.

Pilnvaras, kas attiecas uz taksāciju, ir īpaši nozīmīgas, jo ļaus Dombrovskim ne tikai noteikt, kad un kā tiks virzīti ar digitālo nodokli saistītie plāni, bet arī izplānot pretsoļus, ja ASV apliks ES ar tarifiem, kā ir solījušas.

ES jau gatavo likumu, lai uz ASV tarifiem varētu atbildēt ar vēršanos pret tādu uzņēmumu kā "Amazon", "Google" un "Facebook" intelektuālo īpašumu, nevis uzliekot atbildes tarifus, piemēram, viskijam un motocikliem. Digitālo tehnoloģiju milži drīzāk vairīsies atbalstīt tirdzniecības karu, ja paši tajā tiks ierauti, un būs atvērtāki kompromisiem saistībā ar digitālo nodokli, uzskata Brisele.

Dombrovska personība

Tirdzniecības amatpersonas abās Atlantijas okeāna pusēs ir nobažījušās par to, kādu lomu spēlēs Dombrovska personība, raksta "Politico".

Dombrovska komunikācijas stils ir "ļoti atšķirīgs" no viņa priekšgājēja Fila Hogana, un ir grūti iztēloties, kādas veidosies viņa attiecības ar ASV kolēģi Laithaizeru, izdevumam sacīja kāda bijusī ASV tirdzniecības amatpersona.

Tikšanās laikā Dombrovskis mēdz būt "stīvs" un stingri pieturēties pie apspriežamajām tēmām, nereti lasot no saviem pierakstiem. Daļēji tas varētu būt saistīts ar angļu valodas lietošanu, kas nav pilnīgi tekošā līmenī, "taču šajā ziņā ir uzlabojumi", norāda bijusī amatpersona.

Dombrovskis bieži tiek raksturots kā tehnokrāts, kura runas ir labi sagatavotas, taču monotonas, kaut arī viņš mēdzot izcelties ar sarkastisku humoru, stāsta "Politico" aptaujātās amatpersonas.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un Tirdzniecības komitejas loceklis Paolo de Kastro norādīja, ka sarunās ar tādām personībām kā Donalds Tramps un Boriss Džonsons ļoti būtiski, lai sarunvedējs būtu "elastīgs".

Cerams, ka Dombrovskis parādīs sevi no tādas puses, ko "vēl neesam iepazinuši", piebilda de Kastro.

EP Tirdzniecības komitejas priekšsēdētājs Bernds Lange sacīja, ka "dažreiz gribētos nedaudz vairāk enerģijas un iniciatīvas, taču mēs noteikti to kopīgi apspriedīsim".

Par spīti tam, Dombovski "nevajadzētu novērtēt par zemu", jo viņš varētu pat izrādīties efektīvāks tirdzniecības komisārs nekā viņa priekšgājējs, cita bijusī ASV tirdzniecības amatpersona norādīja intervijā "Politico".

Tā kā Dombrovskis ir EK viceprezidents, viņš ir labākās pozīcijās nekā Hogans, jo varētu labāk pārliecināt pārējo Komisiju un tās prezidenti Urzulu fon der Leienu par jauniem tirdzniecības nosacījumiem ar ASV, uzskata amatpersona.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu