Kosovas kara noziegumu tiesā ir pirmais aizturētais (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Hāgā bāzētās Kosovas kara noziegumu tiesas prokurori aizturējuši savu pirmo aizdomās turamo, paziņojis prokuroru birojs.

Aizturētais ir bijušais Kosovas Atbrīvošanas armijas (KAA) augsta ranga komandieris Salihs Mustafa.

Kosovas kara noziegumu tiesa tika izveidota 2015.gadā pēc ASV un Eiropas izdarīta spiediena uz Kosovas valdību, lai iztiesātu lietas par kara noziegumiem, kurus Kosovas Atbrīvošanas armijas kaujinieki izdarījuši pret etniskajiem serbiem.

Mustafa tika aizturēts šodien Kosovā un tiek pārvests uz Hāgu, kur nekavējoties tiks stādīts tiesneša priekšā, paziņoja prokuroru birojs.

Kādas tieši apsūdzības izvirzītas Mustafam, pagaidām nav zināms. Tās tiks publiskotas tikai tad, kad apsūdzētais stāsies tiesas priekšā.

Jūnijā tiesa izvirzīja apsūdzības kara noziegumos Kosovas prezidentam Hašimam Tači. Viņš tika nopratināts, bet netika aizturēts.

Zināms, ka Mustafa, kurš pašreiz strādā Kosovas Aizsardzības ministrijā, būdams Kosovas Atbrīvošanas armijas komandieris, darbojās Kosovas ziemeļos.

Pēc tam viņš vadīja Kosovas Drošības spēku izlūkdienestu, kas izveidojās no demilitarizētās Kosovas Atbrīvošanas armijas.

Karā starp Kosovas albāņu separātistiem - Kosovas Atbrīvošanas armiju - un Serbijas spēkiem 1998. un 1999.gadā dzīvību zaudēja aptuveni 13 000 cilvēku.

Karš noslēdzās, kad NATO gaisa spēku operācijas rezultātā Serbijas spēki bija spiesti provinci pamest.

Kosovas neatkarību atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī ASV un vairums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu.

Kaut arī Belgrada ir zaudējusi kontroli pār Kosovu, tā uzstāj, ka tai ir suverenitāte pār to.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu