Tiesnese: Lēmums Asanža izdošana lietā netiks pieņemts pirms ASV vēlēšanām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Lēmums lietā par tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža izdošanu ASV, kur viņam būtu jāatbild uz apsūdzībām spiegošanā, netiks pieņemts pirms Savienoto Valstu prezidenta vēlēšanām, piektdien nolēma Asanža lietas prezidējošā tiesnese Vanesa Baraicera.

Liecību sniegšana izdošanas lietas izskatīšanā Londonas Oldbeilijas tiesā noslēgsies jaunnedēļ, tomēr tiesnese piekrita Asanža advokātu lūgumam, ka noslēguma argumentu sagatavošanai jāatvēl vairāk laika.

"Acīmredzami tas šķiet maz ticams, ka mēs varēsim saņemt spriedumu pirms 4.novembra," sacīja advokāts Edvards Ficdžeralds, kas Asanžu pārstāv tiesā.

"Ir jāpatur prātā, ka tur būs vēlēšanas, un nākotne ir neskaidra."

Ficdžeralds skaidroja, ka prasība par viņa klienta izdošanu ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā ir politiski motivēta. Tiesai viņš norādīja, ka daži viņa aizstāvības aspekti, kas ir saistīti ar prezidentu, "būs smagāki, ja tur būs Tramps".

Baraicera aizstāvības pusei atvēlēja četras nedēļās argumentu sagatavošanai, bet ASV valdības pusei - vēl divas.

49 gadus vecajam Asanžam izvirzītas apsūdzības par ASV pretspiegošanas likumu pārkāpumu saistībā ar 2010.gadā "WikiLeaks" publicētajiem tūkstošiem militāro un diplomātisko dokumentu.

Asanžs septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. Pagājušā gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

Pērn aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja.

ASV Tieslietu ministrija grib Asanžu tiesāt par dokumentu nopludināšanu.

Viņam draud 175 gadu cietumsods.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu