Baltkrievijas protestētāji sarīko "tautas inaugurāciju" (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: STR / EPA

Svētdien Baltkrievijas ielās 50.dienu pēc kārtas izgāja protestētāji. Šoreiz viņi pulcējās uz "īstā prezidenta tautas inaugurāciju" pēc tam, kad pašpasludinātais vēlēšanu uzvarētājs Aleksandrs Lukašenko tika paslepus inaugurēts.

Ap plkst.15.00 pārstāja darboties mobilais internets. Slēgti bija vairāki tirdzniecības centri un metro stacijas, vēsta portāls "Tut.by".

Aizturēšanas sākās, tikko protestētāji sāka ierasties Minskas centrā. Viens no pirmajiem aizturētajiem bija vīrietis, kurš pie tirdzniecības centra "Galereja Minsk" stāvēja ar baltu un sarkanu ziedu pušķi.

Pie pieminekļa "Minska - varoņu pilsēta", kur parasti pulcējas protestētāji, tika atskaņota dziesma "Saņa paliks ar mums" un Iekšlietu ministrijas paziņojums, ka tiekot pārkāpts likums par masu pasākumiem.

Taču tas neatturēja protestētājus no radošās akcijas - "tautas inaugurācijas", kurā tika "inaugurēta" opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska un izsmiets Lukašenko.

Piemēram, vienā no satīriskajiem priekšnesumiem kāda protestētāja ar kroni un ūsām bija ieradusies kopā ar citu protestētāju melnā slēpotāju maskā. Viņa pameta stekam līdzīgu priekšmetu, ko maskā tērptā protestētāja pakampa zobos un atnesa atpakaļ.

Bija arī citi radoši tērpi un plakāti. 

Protestētāji svētdien mainīja ierasto gājiena maršrutu, negaidīti nogriežoties un dodoties Uručjas mikrorajona virzienā, kur atrodas Baltkrievijas policijas īpašo uzdevumu vienības OMON bāze.

Neskatoties uz slikto laiku, aizturēšanām un slēgtajām ielām, protestos bija izgājuši vairāki desmiti tūkstošu cilvēku. Ziņu aģentūra AFP lēš, ka protestētāju skaits šajā nedēļas nogalē sasniedzis vai pat pārsniedzis 100 000.

Kad protestētāji bija aizgājuši līdz metro stacijai "Uručje", tie sāka izklīst un sadalījās mazākās grupās, pēc kā sākās  aizturēšanas. 

Protesta akcijas notika arī Brestā, Gomeļā, Mogiļevā, Grodņā, Vitebskā un citur Baltkrievijā, taču, atšķirībā no Minskas, tajās bija neliels dalībnieku skaits. Gomeļā pret protestētājiem tika pielietota  asaru gāze un trokšņa granātas, ziņo portāls "Meduza".

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija ziņo, ka visā valstī tika aizturēti vairāk nekā 200 cilvēki. 

Foto: Protesti Baltkrievijā - 27. septembris 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu