Lukašenko slepus inaugurēts (32)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdienas rītā Neatkarības pilī Minskā iepriekš neizziņotā ceremonijā inaugurēts vēlēšanu rezultātu viltošanā vainotais Aleksandrs Lukašenko.

Tā līdz pēdējam brīdim tikusi turēta noslēpumā, ziņo baltkrievu neatkarīgie mediji.

Lukašenko nodevis zvērestu, bet pēc tam Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lidija Jermošina pasniegusi viņam prezidenta apliecību.

"Uzliekot labo roku uz konstitūcijas, Aleksandrs Lukašenko nodeva zvērestu baltkrievu valodā," vēsta "Belta", bet fotogrāfijas no ceremonijas aģentūra nav publicējusi.

"Es nevaru, man nav tiesību pamest baltkrievus, kuri ar valdības kursu saistījuši ne tikai savus politiskos uzskatus, bet arī savu likteni, savu bērnu nākotni; visus tos, kuri Baltkrievijai grūtā posmā turpināja būt uzticīgi valstij un tautai," ceremonijā sacīja Lukašenko. "Valsts dienesta darbinieki un cilvēki formastērpos parādīja stingrību, vīrišķību un viengabalainību."

Ceremonijā piedalījās vairāki simti augstāko ierēdņu, parlamenta deputātu, valsts uzņēmumu vadītāju.

Baltkrievijas neatkarīgie mediji bija pamanījuši, ka pie Neatkarības pils trešdienas rītā vērojama liela rosība. Pie prezidenta rezidences novēroti ne tikai karavīri, bet arī cilvēki svētku tērpos - iespējams, ierēdņi.

Saskaņā ar Baltkrievijas konstitūciju inaugurācijai jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc vēlēšanu dienas, tātad līdz 9.oktobrim. Taču smagās politiskās krīzes fonā inaugurācijas datums netika izziņots. 

Lukašenko preses sekretāre Natālija Eismonta žurnālistiem īsi pirms ceremonijas atteicās nosaukt inaugurācijas datumu.

Plkst.10.45 rezidencē ieradās Lukašenko konvojs.

Baltkrievijā turpinās protesti pret negodīgajām 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām. Opozīcija, kurai lielākoties nācies izbraukt no valsts, pieprasa jaunas, godīgas vēlēšanas, kas atbilstu starptautiskajiem standartiem.

Baltkrievijas opozīcijas veidotā Koordinācijas padome pēc Aleksandra Lukašenko slepenībā sarīkotās inaugurācijas paziņojusi, ka tagad viņš "nav nekas", un aicinājusi uz beztermiņa nepakļaušanās akcijām.

Minskā pēc inaugurācijas sākušās pirmās protesta akcijas.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu