Lukašenko ar ieroci rokās slavē kaujiniekus un sola: "Mēs ar viņiem tiksim galā!" (47)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Svētdienas, 23. augusta, vakarā Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko preses dienests izplatījis vairākus video, kuros redzams, kā Lukašenko, tērpies pilnā kaujas ekipējumā, ar helikopteru lido virs Minskas, bet pēc nosēšanās ar ieroci rokās dodas pateikties kaujiniekiem, kas aizbarikādējuši ceļu gar "Neatkarības pili". 

Vienā no tiem redzams, kā Lukašenko bruņuvestē sēž lidaparātā, skatās pa logu un mudina pilotu lidot tuvāk prospektam, lai varētu saskatīt demonstrantus, kas jau bija sākuši izklīst. Vienā no video fragmentiem viņš par aizejošo pūli saka: "Izklīda kā žurkas."

Helikopterā kopā ar viņu atrodas jauns puisis kaujas tērpā un ar ķiveri galvā. Kā vēlāk apstiprināja dikatotra preses dienests, visu dienu Lukašenko viņa gaitās un darbībās pavadījis diktatora 15 gadus vecais dēls Nikolajs. 

Diktators no helikoptera izkāpis ar ieroci rokās un devies uz savu rezidenci. Acīmredzot viņa nolūks nav bijis tikties ar protestētājiem, jo pirms iziešanas uz ielas viņš pārjautājis: «Tur vairs neviena nav, ja?» 

Pēc tam Lukašenko ar šaujamo rokās ieradās pie karavīriem, kuri viņu sagaidīja ar aplausiem un vārdiem: «Mēs ar jums līdz galam!» Lukašenko vairākkārt pateicās kaujiniekiem, sauca tos par skaistuļiem, slavēja un atkārtoja: «Mēs ar viņiem [cilvēkiem] tiksim galā!»

Acīgākie žurnālisti novērojuši, ka diktators turējis rokās AKS-74U šauteni, kas, izkāpjot no helikoptera, nebija pielādēta. Kad viņš devies tikties ar kaujiniekiem, ierocis jau bijis pielādēts.

Daži žurnālisti šo vicināšanos ar ieroci nopakaļ protestētājiem tulko kā brīdinājuma žestu. Iepriekš Lukašenko esot izteicies, ka vēl dod laiku demonstrantiem apdomāties, bet no pirmdienas nekādi protesti vairs netikšot pieļauti. 

Svētdien notikusī demonstrācija vērtējama kā līdz šim plašākā - tajā piedalījušies ap 150 tūkstoši cilvēku.

Iesākumā ļaudis pulcējās Neatkarības laukumā, tad devās gājienā uz laukumu pie viesnīcas  «Planēta», kur atrodas arī karavīru apjoztais piemineklis «Minska - varoņu pilsēta». Tur uzklausītas vairāku opozīcijas Koordinācijas padomes līderu uzrunas, kurās cilvēki aicināti saglabāt mieru un neiesaistīties nekādās provokācijās, lai saudzētu savu dzīvību un veselību. Tālāk pūlis devies Valsts karoga laukuma virzienā pa Uzvaras prospektu, kas ved gar «Neatkarības pili», Lukašenko darba rezidenci.

Kaujinieki un speciālā tehnika bloķēja ielu pilnā platumā, taču protestētāji neielaidās konfrontācijās, netuvojās barikādēm un izklīda.

Lukašenko preses dienests paziņojis, ka protestēji gatavojušies «šturmēt» viņa rezidenci, taču pārdomājuši, ieraugot kaujiniekus. Mītiņa dalībniekiem esot "pietrūcis drosmes", un tie "skriešus devušies pretējā virzienā". 

TV3 ziņas, atsaucoties uz Minskas iedzīvotājiem, vēsta, ka, par spīti pacilātajai sajūtai protestētāju vidū,

atmosfēra Baltkrievijas galvaspilsētā ir draudīga.

Ja tiktu dota pavēle šaut uz cilvēkiem, mierīgos protestētājus varētu glābt vienīgi karavīru atteikšanās pildīt šo pavēli, taču neviens nezina, vai tas notiktu. Lukašenko brīdinājis, ka dodot laiku protestētājiem apdomāties, bet no pirmdienas gan mītiņiem "likšot punktu".  

Baltkrievijā jau kopš 9.augusta, kad notika prezidenta vēlēšanas, katru dienu dažādās pilsētās turpinās miermīlīgas demonstrācijas, protestējot pret vēlēšanu rezultātu viltošanu un pret spēka struktūru vardarbību pret protestētājiem. 

Protestētāji pieprasa atbrīvot politieslodzītos, atjaunot 1994.gada konstitūciju, kas ierobežo prezidenta pilnvaru termiņu, un rīkot jaunas, atklātas un godīgas prezidenta vēlēšanas.

Protestu pirmo dažu dienu laikā tika aizturēti vairāk nekā 7000 cilvēku, kuri ieslodzīti necilvēcīgos apstākļos, pazemoti, sisti un spīdzināti.  

Eiropas Savienība neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu