Grābt vai negrābt lapas - kas būs vērtīgāk mauriņam? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai arī cik skaists būtu rudens, tas māju pagalmu un dārzu īpašniekiem bieži vien iet roku rokā ar veselu darāmo darbu sarakstu, kur priekšgalā ir ierindojusies nokritušo lapu grābšana.

Lapu grābšana reizēm var izvērsties par rosīgu ģimenes talku, taču vairumā gadījumu tā ir apnicīga nodarbe, kuru nākas paveikt ar gariem zobiem. Par laimi, lapu grābšanai ir arī labāks alternatīvs variants – tās var sasmalcināt ar zāles pļāvēju vai speciālu mulčētāju un atstāt lapu atgriezumus turpat uz mauriņa.

Lapu grābšana un savākšana rudens izskaņā liks dārzam izskatīties satriecoši, tomēr šāda metode netiek uzskatīta par dabai draudzīgu. Kāpēc? Liela daļa cilvēku lapas saber maisos un izmet konteineros, tādējādi palielinot atkritumu daudzumu atkritumu poligonos. Piemēram, vadoties pēc Vides aizsardzības aģentūras datiem, ASV poligonos ik gadu aptuveni 30 tonnas atkritumu veido tieši dārza atkritumi, proti, lapas, zari vai nezāles.  

Tajā pašā laikā atbrīvošanās no nobirušajām lapām sevišķi nepieciešama, jo mitrās lapas var sabojāt zālienu, kā arī pavasarī neļaut augt jauniem mauriņa dzinumiem. Tā vietā, lai nodotos pedantiskai lapu grābšanai, Ņūhempšīras universitātes pētnieki iesaka mulčēt lapas vai tās sapļaut ar zāles pļāvēju. Pāris reizes pārbraucot pāri nokritušo lapu segai ar pļāvēju, tās tiks sagrieztas sīkos gabaliņos un līdzināsies smalkam konfeti. Kad lapas ir sīki, smalki sagrieztas, tās pilnībā neaizsedz zālienu un tam netraucēs augt pavasarī, savukārt pats koku lapu materiāls būs izcils mēslojums mauriņam. Sagrieztās lapas sabirs starp zāļu stiebriņiem un pakāpeniski sāks sadalīties, bagātinot augsni ar vērtīgām minerālvielām, piemēram, ar slāpekli.

Ņem vērā, ka mauriņu drīkst pārklāt ar samērā plānu koku lapu konfeti. Ja pagalmā ir vairāki koki, ar zāles pļāvēju var izdoties sakrāt visai iespaidīgu lapu kārt. Liekās lapas sagrāb ar grābekli un izmanto tās kā mulču krūmiem un kokiem. Koku lapu mulča ne tikai bagātinās augsni, bet arī neļaus pie kokiem un krūmiem augt nezālēm, pasargās augus no straujām temperatūras maiņām un palīdzēs augsnē uzturēt optimālu mitruma līmeni.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu