Prokurors: Lai mazinātu nelegālās naudas apriti, ikvienam iedzīvotājam ir jābūt atbildīgam (6)

TVNET/LETA
Nauda
Nauda Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai mazinātu nelegālās naudas apriti, ikvienam Latvijas pilsonim ir jābūt atbildīgam, un jāzina, vai viņa naudas līdzekļi ir iegūti likumīgi, sacīja prokurors Juris Juriss.

Juriss norādīja, ka likums nosaka par vajadzību katram Latvijas iedzīvotajam būt atbildīgam un apzināt viņa ienākumu avotu. "Cilvēkam pašam ir jāzina, vai viņš naudu ir saņēmis legālā veidā, vai nē, jo citādi tā var tikt uzskatīta par noziedzīgi iegūtu", sacīja Juriss.

Tikmēr Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs sacīja, ka pašlaik, lai pierādītu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, nav nepieciešams pierādīt no kāda konkrēta noziedzīgā darījuma līdzekļi ir iegūti.

Iespējams, līdz ar šādu praksi var domāt, ka principā jebkāda noziedzīgas naudas izcelsme nav jākonstatē, norādīja Rozenbergs.

Savukārt ģenerālprokurors Juris Stukāns izteica cerību, ka tiesību normu piemērotāji ir pietiekami saprātīgi un spēs noteiktās normas piemērot pēc jēgas, nevis pēc burta.

Stukāns norādīja, ka, ja bankas vēlas turpināt saņemt lielu peļņu, tām ir jālīdzdarbojas, lai atklātu nelegālu naudas apriti, bet piebilda, ka šai sadarbībai nav jātraucē banku darbībai.

Jau ziņots, ka konference "Kredītiestāžu darbības un uzraudzības juridiskie aspekti" ir veltīta banku sektora uzlabošanai un tajā piedalās Valsts prezidents Egils Levits, ģenerālprokurors Juris Stukāns, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Anita Rodiņa, kā arī zvērinātie advokāti un juristi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu