Tiesa: Sorosa augstskolai nelabvēlīgie Ungārijas likumi neatbilst ES normām (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ungārijas likumu grozījumi, kuru rezultātā pārcelties bija spiesta ASV finansista Džordža Sorosa Centrāleiropas universitāte, neatbilst Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem, otrdien nosprieda Eiropas Tiesa.

"Nosacījumi, kas Ungārijā tika ieviesti, lai ārvalstu augstākās izglītības institūcijas tās teritorijā varētu īstenot savas aktivitātes, nav savietojami ar ES tiesību aktiem," konstatēja tiesa.

Lai Ungārijā varētu darboties ārvalstu augstākās izglītības institūcijas, jābūt noslēgtam divpusējam līgumam starp Ungāriju un attiecīgo ārvalsti, turklāt augstskolai jāmāca arī savā izcelsmes valstī, paredzēts 2017.gadā Ungārijā ieviestajās normās.

Ar šādu nosacījumu tiek pārkāpti ES tiesību aktos iekļautie Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteiktumi par godīgu piekļuvi tirgiem, kā arī fundamentālās ES tiesības par akadēmisko brīvību un biznesa brīvību, norādīja tiesa.

Sorosa finansētā Centrāleiropas universitāte bija vienīgā, kas neatbilda šiem kritērijiem.

ASV akreditētā augstskola 2019.gadā lielā mērā pārcēlās uz Vīni Ungārijas valdības ieviesto izmaiņu dēļ.

Eiropas Komisija uzskata, ka ar šīm izmaiņām Ungārijā tiek pārkāpti ES tiesību akti, un sākusi pārkāpumu procedūru pret Budapeštu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu