Par zemu darba kvalitāti no amata atbrīvo pirmās instances tiesas tiesnesi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Par zemu darba kvalitāti un pamatojoties uz Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu no amata atbrīvota pirmās instances tiesas tiesnese, informēja tiesa.

Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija izvērtēja tiesneša profesionālo darbību kopumā, vērtējums tika veikts atbilstoši likuma "Par tiesu varu" 94.2. 1. un 2.daļā noteiktajiem kritērijiem.

Likums nosaka, ka tiesnesis atbilst savam amatam, ja pienācīgi tiek sagatavota nolēmumu struktūra, tajos ietverto juridiskā argumentācija, materiālo un procesuālo normu piemērošana, kā arī tiesību palīgavotu izmantošana.

Tāpat tiek vērtēts vai tiesnesis pienācīgi vada tiesas procesu, nodrošina pareizu darba organizāciju, kā arī, vai tiesnesis pilnveido savas akadēmiskās zināšanas

Disciplinārtiesa Augstākajā tiesā (ST) no tiesneses saņēma lūgumu pārskatīt kolēģijas lēmumu.

Taču disciplinārtiesa Augstākajā tiesā (AT) atstājusi negrozītu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu par pirmās instances tiesas tiesneses profesionālās darbības atkārtotu negatīvu novērtējumu un sūdzība tika noraidīta.

Disciplinārtiesa atzina, ka Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas sniegtais negatīvais atzinums par tiesneses profesionālo darbību ir pamatots, jo tiesneses sastādīto nolēmumu kvalitāte nebija pietiekami profesionālā līmenī un arī citas profesionālās prasmes nebija pietiekamas.

Iepriekš Disciplinārtiesa AT tika sasaukta, lai izvērtētu pārsūdzēto Tiesnešu disciplinārkolēģijas, Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas, Tieslietu padomes lēmumu tiesiskumu, kā arī izskatītu pārsūdzētos ģenerālprokurora lēmumus par disciplinārsodu piemērošanu.

Līdz ar Disciplinārtiesas lēmumu spēkā stājies Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas 2020.gada 19.jūnija lēmums par atkārtotu negatīvu tiesneša profesionālās darbības novērtējumu. Saskaņā ar likumu "Par tiesu varu" - ja tiesnesis atkārtoti saņem negatīvu atzinumu, viņu atbrīvo no amata.

Informācija par tiesneša vārdu un tiesu netiek sniegta, jo Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas materiāli, kas ietver arī tiesneša vārdu, ir ierobežotas pieejamības materiāli.

Pilns lēmums būs pieejams 20.oktobrī. Disciplinārtiesas lēmums nav pārsūdzams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu