Nemieri Kirgizstānā: sadursmes starp protestētājiem un brīvprātīgajiem kārtības sargiem

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā aizvadītajā naktī izcēlušās sadursmes starp protestētājiem, kas noskaņoti pret valdību, un brīvprātīgajiem kārtības sargiem, vēsta vietne "24.kg".

Sākoties pēcvēlēšanu protestiem, vietējie iedzīvotāji, atceroties nekārtības 2005. un 2010.gadā,  izveidoja brīvprātīgo kārtības sargu vienības milicijas atbalstam.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem svētdien notikušajās vēlēšanās uzvarēja prezidentam Sooronbajam Džeenbekovam tuvās politiskās partijas. Taču opozīcija pieprasīja anulēt rezultātus, apgalvojot, ka vēlēšanu procesā notikuši daudzi pārkāpumi un krāpšanās.

Pēc vēlēšanām Biškekā un citu valstī sākās plaši protesti.

Protestu dalībnieki otrdienas rītā atbrīvoja eksprezidentu Almazbeku Atambajevu, iebrūkot Valsts nacionālās drošības komitejas ēkā, kur viņš tika turēts ieslodzījumā. Demonstranti arī ieņēma parlamenta ēku.

Lai nepieļautu situācija saasināšanos valstī, Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien anulēja vēlēšanu rezultātus, savukārt parlaments piekrita nominēt premjerministra amatam opozīcijas politiķi Sadiru Džaparovu, kurš neilgi pirms tam tika atbrīvots no ieslodzījuma. Taču saniknots pūlis ielauzās viesnīcā, kur bija sapulcējušies deputāti, un tādēļ Džaparovam nācās bēgt pa sētas durvīm, ziņoja Kirgizstānas mediji.

"24.kg" vēstīja, ka brīvprātīgie kārtības sargi stājušies pretī protestētājiem, kas mēģinājuši iebrukt valdības ēkās, veikalos un restorānos.

Taču ziņu vietne "Akipress" trešdienas rītā, atsaucoties uz Biškekas miliciju, vēstīja, ka situācija pilsētā patlaban ir mierīga.

Džaparovs uzrunā televīzijā otrdienas vakarā sacīja, ka ierosinās konstitucionālo reformu un prezidenta un parlamenta vēlēšanu sarīkošanu divu līdz trīs mēnešu laikā.

Tomēr Džaparovs norādīja, ka vēl nav saņēmis atbalstu no koordinācijas padomes, ko izveidojušas vairākas lielākās opozīcijas partijas, un lika noprast, ka starp sabiedrotajiem pastāv domstarpības.

Kad parlaments varētu sanākt uz sēdi, lai apstiprināt Džaparovu premjera amatā, pagaidām nav zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu