Cīņa ar Covid-19: valdība pilnveidos stratēģiju, uzsverot katra individuālo atbildību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopīgās ar Francijas prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš kopīgās ar Francijas prezidentu preses konferences laikā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdība sola stādāt pie Covid-19 ierobežošanas stratēģijas pilnveides, taču par primāro uzsver katra cilvēka paša atbildību, piektdien pēc valdības sēdes uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Piektdien pēc valdības ārkārtas sēdes, kurā ministri lēma par atsevišķie ierobežojumiem, Kariņš klāstīja, ka kopš marta dzīvojam apstākļos, kādus neviens nevarēja paredzēt un nevienam nebija priekšrakstu, kā rīkoties. Pēc premjera teiktā, pateicoties sabiedrības līdzdalībai, pavasarī un vasarā Latvijā tika noturēta zema vīrusa izplatība, tomēr pēdējo divu nedēļu laikā Covid-19 izplatība valstī ir strauji augusi.

"Turpinām strādāt pie vīrusa izplatības ierobežošanas. Veselības speciālisti jau iepriekš ir ieteikuši ka vīrusu varam uzvarēt, laužot tā izplatības ķēdi. Lai vīruss nepaspētu pārlēkt no slimā uz veselo, ir jāievēro divu metru distance, kā arī ir jāmazgā rokas. Bet tur, kur nevaram ievērot divu metru distanci, ir jālieto sejas maskas," klāstīja Ministru prezidents.

Jautāts, vai netiks uzstāts uz noteikta un secīga rīcības plāna rīcībām dažādos Covid-19 izplatības scenārijos, Kariņš sacīja, ka darbs pie plāna tiks turpināts un pilnveidots. Valdības vadītājs akcentēja, ka Latvijas stratēģijas pamatā ir katra personīgā atbildība par paša uzvedību un rīcībām, jo, veicot "elementāras darbības", varēšot ierobežot vīrusus.

Kariņš ikkatra personīgo atbildību uzsvēra arī kontekstā ar iespējamiem stingrākiem ierobežojumiem. Premjers gan šodien valdības ārkārtas sēdē vairākkārt norādīja, ka, viņaprāt, būtu jārīkojas proaktīvāk, lai apsteigtu vīrusa izplatību, nevis tikai reaģētu uz infekcijas uzliesmojumiem.

"Redzam, ka vīruss izplatās dinamiski un mūsu mērķis būtu darboties apsteidzoši, taču arī šoreiz svarīgi katram rīkoties atbildīgi," pauda politiķis

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atzina, ka patlaban ir pietiekami daudz instrumentu, lai noteiktu to ierobežojumu kopumu, kas ekspertu ieskatā nepieciešams.

Tomēr gadījumā, ja situācija attīstīsies straujāk un inficēšanās izplatība kļūst nekontrolējama, un ar esošajiem instrumentiem vienā brīdī vairs nepietiks, tad varētu ķerties pie ārkārtējās situācijas regulējuma, sacīja Viņķele, gan piebilstot, ka tas vairs nebūs Veselības ministrijas lēmums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu