Covid-19: ASV pētnieki ziņo par pirmo atkārtotas inficēšanās gadījumu (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Akadēmiskajā žurnālā "Lancet Infectious Diseases" publicētā pētījumā aprakstīts pirmais zināmais gadījums ASV, kad cilvēks varētu būt atkārtoti inficējies ar jauno koronavīrusu, vēsta raidorganizācija BBC.

25 gadus vecajam vīrietim no Nevadas štata nebija nekādu iepriekš zināmu veselības problēmu vai imūnsistēmas defektu, kas padarītu viņu īpaši uzņēmīgu pret Covid-19. 

Šī gada 25.martā viņam parādījās pirmie simptomi - sāpošs kakls, klepus, galvassāpes, nelabums un caureja. 18.aprīlī viņam tika veikts pirmais pozitīvais Covid-19 tests.

27.aprīlī sākotnējie simptomi bija pilnībā pazuduši. 9. un 26. maijā vīrietim tika veikti divi Covid-19 testi, kuri uzrādīja negatīvu rezultātu.

Taču 28.maijā vīrietim no jauna parādījās simptomi - šoreiz viņam bija drudzis, galvassāpes, reiboņi, klepus, nelabums un caureja. 5.jūnijā veiktais Covid-19 tests atkal uzrādīja pozitīvu rezultātu, un viņam slimnīcā tika konstatēts zems skābekļa līmenis asinīs un grūtības elpot. 

Pētnieki uzskata, ka vīrietis inficējās divreiz, nevis ka infekcija mazinājās un pēc tam atkal pieņēmās spēkā.

Abiem paņemtajiem vīrusa materiāla paraugiem bija pārāk atšķirīgs ģenētiskais kods, kā arī simptomi bija pārāk atšķirīgi, lai to uzskatītu par vienu un to pašu inficēšanās gadījumu, viņi norāda.

"Mūsu atklājums signalizē, ka iepriekšēja inficēšanās, iespējams, nepasargā no vēlākas inficēšanās," norāda Nevadas Universitātes pētnieks Marks Pandori. "Atkārtotas inficēšanās iespējamībai varētu būt nozīmīgs iespaids uz to, kā saprotam Covid-19 imunitāti."

Zinātniekiem un mediķiem joprojām ir daudz neatbildētu jautājumu par imunitāti pret Covid-19, piemēram, vai visi inficētie iegūst imunitāti un cik ilgi tā saglabājas.

Līdz šim atkārtotas inficēšanās gadījumi bijuši ļoti reti - ir tikai daži piemēri starp 37 miljoniem inficēšanās gadījumu visā pasaulē.

ASV gadījumā otrreizējā saslimšana bija smagāka par sākotnējiem simptomiem. Taču Honkongā, Beļģijā un Nīderlandē novērtie gadījumi uzrādīja pretēju tendenci - atkārtotā saslimšana nebija smagāka par sākotnējo inficēšanos. Savukārt Ekvadorā konstatētā gadījumā otrā inficēšanās bija smagāka, tomēr nebija vajadzības pēc hospitalizācijas.

Spriežot pēc citiem koronavīrusiem, imunitāte pret Covid-19, visticamāk, saglabāsies tikai uz laiku.

Austrumanglijas Universitātes profesors Pols Hanters norādīja, ka ASV pētījums esot "ļoti satraucošs". "Ņemot vērā, ka līdz šim vairāk nekā 37 miljoni cilvēku ir bijuši inficēti, varētu gaidīt lielāku skaitu incidentu, ja bieži būtu sastopama tik drīza atkārtota inficēšanās un smaga slimības gaita," viņš uzsvēra. "Vēl par agru ar pārliecību teikt, ko par šo atklājumu domāt saistībā ar imunizācijas programmām. Taču šis atklājums pasvītro to, ka vēl ir vēl daudz nezināmā par imūno reakciju uz šo infekciju."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu