Austrālijas Lielais Barjerrifs 25 gadu laikā zaudējis pusi koraļļu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jūrām kļūstot siltākām, Austrālijas Lielais Barjerrifs pēdējo 25 gadu laikā zaudējis pusi savu koraļļu, noskaidrots pētījumā.

Zinātnieki novērojuši, ka pasaules lielākajā koraļļu rifa sistēmā cietuši visu veidu koraļļi. Vismasveidīgākā koraļļu "izbalošana" notika 2016. un 2017. gadā, un arī šogad bija novērojama šāda parādība, vēsta raidorganizācija BBC. "Izbalošanas" laikā koraļļu polipi zaudē tiem simbiotiskās aļģes, un tas var novest rifus līdz izmiršanai.

"Mēs nedrīkstam zaudēt laiku - nekavējoties krasi jāsamazina siltumnīcas gāzu emisijas," mudina zinātnieki.

Akadēmiskajā žurnālā "Proceedings of the Royal Society B" publicētajā pētījumā tika izvērtēta koraļļu koloniju lielums un dzīvotspēja laikā no 1995. līdz 2007. gadam.

Šajā laika posmā koraļļu populācija samazinājās par vairāk nekā 50%.

Tas attiecas uz visu lielumu un sugu koraļļiem, taču vissmagāk skartas lielo koraļļu sugas, kuru veidotajās zemūdens sistēmās mājo zivis un citi jūras iemītnieki.

Teju nepārtrauktie "izbalošanas" viļņi atstājuši negatīvas sekas uz divām trešdaļām rifa, norāda pētījuma līdzautors Terijs Hjūzs. 

"Izbalošanu" veicina koraļļiem nelabvēlīgu apstākļu rašanās. Ja apstākļi atgriežas ierastajās sliedēs, koraļļi spēj atkopties, taču tas ir gadu desmitiem ilgs process.

Pagājušogad Austrālijas valdības rifu aizsardzības aģentūra apstiprināja, ka cilvēku darbības rezultātā notiekošā globālā sasilšana ir lielākais drauds Lielā Barjerrifa pastāvēšanai.

Rifs, kas stiepjas vairāk nekā 2300 kilometru garumā, 1981.gadā "milzīgās zinātniskās un būtiskās nozīmības" dēļ tika iekļauts Pasaules mantojuma sarakstā.

"Kādreiz mēs domājām, ka Lielo Barjerrifu pasargās tā milzīgais izmērs vien, taču mūsu pētījuma rezultāti liecina, ka pat pasaules lielākā un relatīvi labi pasargātā rifu sistēma arvien vairāk cieš," norāda Hjūzs. 

Foto: Lielais barjerrifs Austrālijā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu