Pēc nemieriem atkāpies Kirgizstānas prezidents (7)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kirgizstānas prezidents Sooronbajs Džeenbekovs pēc nedēļu ilgajiem nemieriem paziņojis par atkāpšanos, ziņo aģentūra AP.

Ar šādu soli viņš cenšas pielikt punktu protestiem un nemieriem, kas Centrālāzijas valstī izcēlās pēc parlamenta vēlēšanu rezultātiem.

Džeebenkovs oficiālā paziņojumā norādīja, ka neesot vērts turēties pie varas, ja tas nozīmē valsts integritātes un sabiedrības vienotības zaudēšanu.

"Miers Kirgizstānā, valsts integritāte, mūsu tautas vienotība un miers sabiedrībā man ir svarīgāki par visu citu," norādīja Džeebenkovs.

Parlaments Džeenbekova paziņojumu par atkāpšanos izskatīs piektdien.

"Piektdien Biškekā valsts rezidencē "Ala Arča" notiks parlamenta ārkārtas sēde. Dienas kārtībā - prezidenta atkāpšanās. Kirgizstānas prezidenta pilnvaras pēc Džeenbekova atkāpšanās pāriet parlamenta spīkeram," teikts parlamenta preses dienesta paziņojumā.

Prezidents Džeenbekovs aizvadītās nedēļas protestu gaitā solīja, ka pēc premjerministra un valdības apstiprināšanas atkāpsies no amata.

Kirgizstānas parlaments trešdien premjerministra amatā apstiprināja pagājušajās nedēļās pēcvēlēšanu protestu gaitā no cietuma atbrīvoto opozīcijas partijas līderi Sadiru Džaparovu, šādi cenšoties sagatavot ceļu krīzes atrisinājumam pēc opozīcijas apstrīdēto parlamenta vēlēšanu rezultātu anulēšanas.

Trešdien parlamenta spīkera amatā tika ievēlēts Kanats Isajevs, kas vada valdības atbalstītāju partijas "Kirgizstāna" frakciju.

Isajeva kandidatūru izvirzīja parlamenta vairākuma koalīcija, un balsošanā viņu atbalstīja vairums deputātu.

Uz prezidenta atkāpšanos uzstāja nule kā premjera amatā apstiprinātais opozīcijas politiķis Sadirs Džaparovs. Viņa atbalstītāji ceturtdien pie valsts rezidences "Ala Arča" izvirzīja jaunu prasību - atlaist parlamentu.

Jaunais parlamenta spīkers Isajevs ceturtdien medijiem pieļāva, ka varētu atteikties no iespējas uzņemties prezidenta amata pienākumus, jo šī sasaukuma parlamenta deputātu pilnvaru termiņš iet uz beigām.

Atbilstoši konstitūcijai parlamenta pilnvaras beigsies oktobra beigās.

Ja Isajevs atteiksies no pagaidu prezidenta amata, tas būs jāuzņemas premjerministram Džaparovam.

Kirgizstānā 4.oktobrī notika parlamenta vēlēšanas, un atbilstoši oficiālajiem rezultātiem parlamentā iekļuva četras partijas, no kurām trīs atbalsta līdzšinējo valsts galvu.

Opozīcija atteicās vēlēšanu rezultātus atzīt, izraisījās protesti.

Naktī uz 6.oktobri protestētāji ieņēma parlamenta ēku, kur atrodas arī prezidenta birojs, kā arī atbrīvoja no ieslodzījuma eksprezidentu Almazbeku Atambajevu un vairākus opozīcijas līderus, arī opozīcijas partijas "Mekenčil" ("Patriots") dibinātāju Džaparovu.

6.oktobrī Centrālā vēlēšanu komiteja parlamenta vēlēšanu rezultātus anulēja.

Sestdien Atambajevs atkal tika aizturēts, bet Džaparovs ievēlēts premjera amatā.

Sestdien Biškekā arī tika izsludināta komandantstunda.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu