Kas jāzina par saspīlējumu Kirgizstānā? (4)

Foto: AP/Scanpix
Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X

Bijušajā PSRS republikā Kirgizstānā jau otro nedēļu norisinās saspīlējums, kura rezultātā ir ticis izsludināts arī ārkārtas stāvoklis. Lai noskaidrotu, kas būtu jāzina par tur esošo situāciju, portāls TVNET sarunājās ar politoloģi Lauru Jesaulkovu.

Kas ir noticis?

4. oktobrī Kirgizstānā norisinājās parlamenta vēlēšanas, kurās uzvaru izcīnija līdz šim pie varas esošās, līdzšinējam prezidentam Sooronbajam Džeenbekovam tuvās politiskās partijas. Vēlēšanu iznākumu iznākumu apstrīdēja politiskās opozīcijas spēki, kuri uzsvēra, ka līdzšinējās varas partijas ir pirkušas balsis un mākslīgi radījušas tādus apstākļus, lai mazās partijas nevarētu sacensties ar lielajām. Galvenais no šiem apstākļiem bija augstās balotēšanās izmaksas, kuras atļauties varēja tikai oligarhiem pietuvinātie politiskie spēki.

Prezidents Sooronbajs Džeenbekovs
Prezidents Sooronbajs Džeenbekovs Foto: Reuters/ScanPix

Lai paustu savu neapmierinātību ar valstī notiekošo, galvaspilsētas Biškekas ielās izgāja aptuveni 4000 cilvēku. Līdzīgi protesti notika arī citās Kirgizstānas pilsētās. Neskatoties uz to, ka valsts vara pret nemierniekiem lietoja asaru gāzi un trokšņa granātas, protestētāji pēcvēlēšanu dienās ieņēma parlamenta ēku un prezidenta administrāciju, kā arī atbrīvoja Valsts nacionālās drošības komitejas ēkā turēto eksprezidentu Almazbeku Atambajevu (viņš gan 10. oktobrī tika atgriezts ieslodzījuma vietā).

Lai nepieļautu situācijas saasināšanos valstī, 6. oktobrī Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija piekrita anulēt vēlēšanu rezultātus. Vienlaicīgi atkāpties piekrita arī esošais premjerministrs Kubatbeks Boronovs un parlamenta spīkers Dastans Jumabekovs. Pēc šā notikuma esošais parlamenta sasaukums piekrita premjerministra amatam nominēt opozīcijas politiķi Sadiru Džaparovu, kurš neilgi pirms tam tika atbrīvots no ieslodzījuma. Par spīti dažādiem sarežģījumiem, 11. oktobrī parlaments nobalsoja par viņa iecelšanu amatā. Tiesa gan, 13. oktobrī prezidents Džeenbekovs lēmumu par Džaparova apstiprināšanu nodeva atpakaļ parlamentam, apšaubot deputātu pieņemtā lēmuma leģitimitāti.

Kirgizstānas jaunais premjers Sadirs Džaparovs
Kirgizstānas jaunais premjers Sadirs Džaparovs Foto: EPA/Scanpix

Vienlaikus 9. oktobrī Kirgizstānā tika izsludināts arī ārkārtas stāvoklis, bet 10. oktobrī 13 opozīcijas partijas panāca vienošanos par Koordinācijas padomes izveidi, kuras uzdevums būtu atrast izeju no esošā politiskā saspīlējuma.

Savukārt 15. oktobrī atkāpās Kirgizstānas prezidents.

Pagaidām nav skaidrs, vai notiks jaunas vēlēšanas. Tāpat arī nav skaidrs, kad tās varētu notikt.

Kā varam izskaidrot šo satricinājumu un ko tas īsti nozīmē šīs Centrālāzijas valsts nākotnei? Portāls TVNET sarunājās ar Centrālāzijas jautājumos specializējušos politoloģi Lauru Jesaulkovu.

Kāpēc Kirgizstānā izcēlās protesti?

Jesaulkova norāda, ka varas pāreja Kirgizstānā tradicionāli ir noritējusi nemierīgi. To parasti pavada politiskie skandāli, kuri ir saistīti ar politisko figūru iesaisti korupcijas shēmās, kriminālo grupējumu darbībām un nepatiku pret valdošo klanu dominējošo stāvokli valsts sabiedrībā.

Runājot par pašreizējo situāciju, galvenais protestu cēlonis ir neticība vēlēšanu rezultātu patiesumam. Politoloģe norāda, ka vadošais motivators tautai iziet ielās bija tieši ziņojumi par vadošai elitei izdevīgu atklātu balsu pirkšanu. Jautājums par lielāku demokratizāciju un līdz ar to – pilsoniskajām brīvībām ir palicis ievērojami aktuālāks pēc 2016. gadā notikušā konstitucionālā referenduma. Tā rezultātā bija paredzēts Kirgizstānā ieviest šķietami demokrātiskāku valdības darbu, bet tā vien izskatās, ka šis projekts nav līdz galam realizējies. Vienlaikus valstī pastāv arī nopietnas ekonomiskas problēmas un savu lomu ir nospēlējusi Covid-19 pandēmija, kura pati par sevi palielina spriedzi sabiedrībā. Visvairāk gan protestē tieši opozīcijas partiju vēlētāji, jo tieši tie jūtas, ka ir palikuši bez reprezentējošām figūrām parlamentā.

Papildus tam Jesaulkova mudina pievērst uzmanību arī politiskās elites iekšējo ķīviņu faktoram.

Iespējams, ka daudzi no opozicionāriem nemaz nevēlas valstī veicināt demokrātiskas pārmaiņas, bet gan gluži vienkārši uz esošās nestabilitātes fona sagrābt varu.

Tas īpaši aktuāli varētu būt tāpēc, ka 2016. gada konstitucionālā referenduma kontekstā tika palielinātas premjerministra pilnvaras, bet tagad šis postenis ir palicis diezgan iekārojams. Šeit interesanti ir arī tas, ka premjerministra pilnvaru palielinājums bija zināmā mērā toreizējā prezidenta Almazbeka Atambajeva sagatavošanās varas pārejai. Viņa mērķis bija pēc savu pilnvaru termiņa beigām saglabāt noteicošo lomu Kirgizstānas politikā, norāda politoloģe.

Foto: AP/Scanpix

Kāda varētu būt izeja no krīzes?

Šajā kontekstā eksperte uzskata, ka visticamāk izeja varētu tikt rasta jaunās vēlēšanās, par kuru rīkošanu Kirgizstānas varas struktūras jau ir lēmušas. Prezidentam Džeenbekovam arī būtu svarīgi nemainīt savu nostāju par atkāpšanos, kas ļautu sabiedrībai nomierināties un laika gaitā mudinātu atgriezties ikdienišķajā dzīves ritmā. Šajā jautājumā gan Džeenbekovs ir bijis nepastāvīgs, saka eksperte.

Ko tas nozīmē valsts nākotnei?

Jesaulkova pauž cerību, ka šis satricinājums kļūs par stimulu demokrātiskākas Kirgizstānas izveidei. Iespējams, ka tiks arī radīts nepieciešamai stimuls, lai beidzot salāpītu valsts disfunkcionējušo pārvaldes sistēmu, kuru pavada korupcija un citas problēmas. Šīs cerības politoloģe pamato ar iespēju, ka tiks panākta lielāka politisko partiju reprezentācija valsts parlamentā.

Šajā kontekstā eksperte arī paredz, ka tuvākajos gados daudz aktīvāk darbosies politiskā opozīcija un arī cilvēki vairāk apzināsies savu pūļa varu.

Tam visam vajadzētu atnest zināmas pārmaiņas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu