EP deputāti pieņems ieteikumu klāstu, kā ES vajadzētu pārveidot attiecības ar Baltkrieviju (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas parlamenta ēka Briselē. Ilustratīvs foto
Eiropas parlamenta ēka Briselē. Ilustratīvs foto Foto: SIPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta deputāti 21.oktobrī pieņems plašu ieteikumu klāstu par to, kā Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu pārveidot savas attiecības ar Baltkrieviju, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Novērtējumā ņemtas vērā norises gan pirms, gan pēc 9.augusta prezidenta vēlēšanām, kas izraisīja tautas sacelšanos pret pašreizējo režīmu.

Ārlietu komitejas sagatavotajā tekstā atkārtoti uzsvērti daudzi aspekti, ko EP norādīja savā 17.septembra rezolūcijā par Baltkrieviju, piemēram, vajadzība organizēt jaunas, brīvas un godīgas vēlēšanas, noteikt ieceļošanas aizliegumus un veikt aktīvu iesaldēšanu amatpersonām, kas atbildīgas par krāpšanos vēlēšanās un cilvēktiesību pārkāpumiem, tostarp prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Baltkrievijā jau divus mēnešus turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Lukašenko ir noraidījis opozīcijas aicinājumus atkāpties un meklējis atbalstu Maskavā, kur to ir saņēmis.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu