Covid-19: Zviedrijā reģionos ieviesīs stingrākas rekomendācijas

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

No pirmdienas Zviedrijas reģionālajiem veselības dienestiem būs plašākas pilnvaras ieviest stingrākas rekomendācijas cīņā pret Covid-19, lai ierobežotu lokālus vīrusa uzliesmojumus, vēsta portāls "The Local".

Līdz šim rekomendācijas tika izziņotas tikai nacionālā līmenī.

Jaunās rekomendācijas būs "kaut kas starp ierobežojumu un ieteikumu", norāda Zviedrijas Sabiedrības veselības aģentūras pārstāve Bite Brāstada.

"To varētu saukt par spēcīgu ieteikumu," viņa norāda.

Rekomendācijas nebūs juridiski saistošas, tāpēc par to pārkāpšanu netiks piemērots sods. Tajā pašā laikā tās ir obligātas un attiecas uz visiem Zviedrijas iedzīvotājiem attiecīgajā teritorijā.

Sabiedrības veselības aģentūra, sadarbojoties ar pašvaldību un reģionālajām iestādēm, dos tām "plašu mandātu izdot rekomendācijas savā reģionā".

Zviedrijas galvenais epidemiologs Anderss Tegnels pirmdien un otrdien tiksies ar vissmagāk skarto reģionu pārstāvjiem, lai vienotos par piemērotākajām rekomendācijām.

Zviedrijas reģionos varēs pēc vajadzības ieviest šādas rekomendācijas:

1. Izvairīties no sabiedriskā transporta lietošanas;

2. Izvairīties no izceļošanas no savas reģiona vai ieceļošanas vīrusa skartā reģionā, ja nav neatliekamas vajadzības;

3. Izvairīties apciemot riska grupās esošos cilvēkus vai aprūpes namus;

4. Izvairīties no iekštelpām, kurās notiek cilvēku pulcēšanās, piemēram, veikaliem, tirdzniecības centriem, muzejiem, bibliotēkām, baseiniem un sporta zālēm. Vienīgie izņēmumi ir lielveikali un aptiekas;

5. Izvairīties no sapulcēm, koncertiem, lekcijām, sporta treniņiem un sacensībām;

6. Izvairīties no bāru, restorānu un kafejnīcu apmeklēšanas;

7. Izvairīties no fiziska kontakta ar citiem cilvēkiem, izņemot tos, ar kuriem dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Ja reģionā tiks izdota rekomendācija izvairīties no bāriem vai kafejnīcām, tas nenozīmē, ka šāda veida atpūtas vietas tiks slēgtas. Tām būs iespēja uz laiku brīvprātīgi aizvērt durvis vai pielāgoties jaunajiem apstākļiem, piemēram, izkārtot galdiņus ar lielāku atstatumu vai arī piedāvāt maltītes līdzņemšanai.

Saskaņā ar Džona Hopkinsa Universitātes datiem, Zviedrijā līdz šim apstiprināti 103 200 inficēšanās gadījumi un 5918 nāves gadījumi.

Foto: Zviedru modelis jeb kā Zviedrijā sadzīvo ar Covid-19

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu