Jaunais satiksmes pārvads Daugavpilī pārmērīgi aizēnojis piecus mājokļus (2)

Pašvaldība lems par kompensācijām
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pēc jaunā satiksmes pārvada izbūves Daugavpilī piecu dzīvokļu un māju insolācijas jeb saules apgaismojuma līmenis neatbilst būvnormatīvam, un šo īpašumu saimnieki varētu pretendēt uz kompensāciju, secināts ekspertīzē. 

Kā otrdien preses konferencē pastāstījis pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija"), ekspertīze pārbaudīts aptumšošanas līmenis pēc objekta izbūves 17 īpašumos un secināts, ka piecos dzīvokļos un mājās insolācijas līmenis neatbilst Latvijas būvnormatīva prasībām, bet citos tas ir atbilstošs.

Savukārt trokšņu un piesārņojuma līmeņa noteikšanas ekspertīžu rezultātus pašvaldība vēl gaida.

Prelatovs stāstīja, ka pēc visu ekspertīžu rezultātu saņemšanas pašvaldība veiks pārvada ietekmēto īpašumu novērtēšanu, lai noteiktu to vērtību pēc objekta izbūves un iespējamo kompensācijas apmēru. Tas pašvaldībai ļaušot izvairīties no nepamatotu kompensāciju izmaksas un pārmetumiem no Valsts kontroles.

"Mums kā pašvaldībai ir jāsaglabā vienlīdzības princips," uzsvēra domes priekšsēdētājs, paužot, ka ne visas pieteiktās kompensācijas ir pamatotas, tāpēc lēmumiem "jābūt pamatotiem ar skaitļiem".

Pārbaudes pašvaldība veic, lai precīzi noteiktu iespējamo kaitējumu iedzīvotājiem un atbilstošās naudas kompensācijas summu. Gaisa, māju aptumšošanas un trokšņa līmeņa analīzes būs veiktas konkrētās adresēs, tādējādi kaitējuma novērtējums tiks aprēķināts individuāli.

"Normāli pilsētnieku dzīves apstākļi ir Daugavpils pašvaldības prioritāte, tāpēc pilsētas domes speciālisti un pieaicinātie eksperti grasās pēc iespējas precīzāk novērtēt nodarīto kaitējumu, lai atlīdzinātu visas ar to saistītās grūtības," apgalvoja domē.

Prelatovs solīja, ka

līdz gada beigām pašvaldība atrisinās jautājumu par kompensācijām iedzīvotājiem, kuru dzīves kvalitāti jaunais tilts ietekmējis negatīvi.

Maija beigās Daugavpilī satiksmei Piena kombināta mikrorajonā tika atvērta liela estakāde, tādējādi nododot ekspluatācijā 13,5 miljonu eiro vērto projektu "Smiltenes ielas divlīmeņu pārvada ar pievadiem būvniecība līdz Smilšu un Kauņas ielu krustojumam".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu