Armēnijas un Azerbaidžānas ārlietu ministri tiksies ar Pompeo (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ARAM KIRAKOSYAN / PAN PHOTO / EPA

Armēnijas un Azerbaidžānas ārlietu ministri šonedēļ atsevišķi tiksies ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo, lai apspriestu konfliktu Kalnu Karabahā, otrdien paziņojušas abas puses.

Armēnijas ārlietu ministrs Zograbs Mnacakanjans un Azerbaidžānas ārlietu ministrs Džeihuns Bairamovs tiksies ar Pompeo piektdien Vašingtonā, paziņoja abu valstu Ārlietu ministrijas.

Tomēr abas puses noraidīja trīspusējas tikšanās iespēju.

Pasaules lielvaras, tostarp ASV un Krievija, paudušas bažas par situāciju Kalnu Karabahā, kur kaujas turpinās jau ilgāk nekā trīs nedēļas.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.

Neatkarību Kalnu Karabaha pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas veicināja kara izraisīšanos starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, un vairāk nekā miljons cilvēku abās valstīs bija spiesti pamest savas mājas.

Kalnu Karabahas konfliktā intensīvas karadarbība atsākās 27.septembrī.

Šomēnes abas puses divreiz vienojās par pamiera ievērošanu un abas reizes vienošanās tika pārtraukta neilgi pēc spēkā stāšanās. Rezultātā šiem pamieriem nav bijusi gandrīz nekāda ietekme.

Erevāna paziņojusi, ka kaujās krituši 772 armēņu karavīri un 36 civiliedzīvotāji. Baku ziņo, ka gājuši bojā 63 civiliedzīvotāji, bet kritušo karavīru skaitu nav atklājusi.

Azerbaidžāna vairākkārt ziņojusi par panākumiem kaujās un teritoriju ieņemšanu Kalnu Karabahā.

Uzrunā tautai Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs šodien sacīja, ka armija sagrābusi savā kontrole arī vairāk nekā 20 ciematus Azerbaidžānas teritorijās pie Kalnu Karabaha, ko līdz šim kontrolēja armēņu spēki.

"Es vēlreiz aicinu Armēnijas līderus - atstājiet Azerbaidžānas teritorijas pirms ir par vēlu un tad mēs pārtrauksim uguni," paziņoja Alijevs.

Tikmēr Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans tviterī aicināja starptautisko sabiedrību atzīt Kalnu Karabahu, apgalvojot, ka spiest armēņus tur dzīvot Azerbaidžānas varas pakļautībā ir starptautisko tiesību pārkāpums.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu