Nigērijā atklāta uguns uz protestētājiem pret policijas brutalitāti (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nigērijas lielākajā pilsētā Lagosā nošauti vai ievainoti vairāki desmiti cilvēku, kuri protestēja pret policijas piekopto vardarbību, vēsta ārvalstu mediji.

Aculiecinieks raidorganizācijai BBC sacīja, ka pēc tam, kad pret demonstrantiem tika atklāta uguns, esot saskaitījis apmēram 20 cilvēku līķus un vismaz 50 ievainotos. 

Aculiecinieki stāsta, ka otrdienas vakarā vīrieši, kuri nebija ģērbti formastērpos, atklāja uguni turīgajā Leki rajonā Lagosā. Īsi pirms apšaudes bruņoti karavīri iebarikādēja vietu, kur notika protesti, ziņo BBC Nigērijas korespondente Najeni Džonsa.

"Tieši plkst.18.45 ieradās karavīri," raidorganizācijai BBC stāsta aculiecinieks. "Un sāka šaut virsū mums, mierīgajiem protestētājiem. Viņi šāva un nāca mums virsū.

Valdīja haoss. Viņi trāpīja cilvēkam, kas stāvēja tieši man blakus, un viņš uzreiz nomira."

"Tās bija šausmas. Viņi tikai šāva un šāva uz mums. Tas ilga apmēram pusotru stundu, un karavīri savāca līķus," teica aculiecinieks. Viņš arī norādīja, ka uzcelto barikāžu dēļ notikuma vietai nespēja piekļūt ātrās palīdzības automašīnas.

Četri aculiecinieki aģentūrai "Reuters" apstiprināja, ka uz protestētājiem esot šauts. 

"Viņi atklāja uguni uz pūli. Viņi šāva cilvēku pūlī. Es redzēju, kā lodes trāpa vienam vai diviem cilvēkiem," sacīja 55 gadus vecais Alfreds Ononugbo.

Organizācija "Amnesty International" ziņo, ka saņēmusi ticamas liecības par nāves gadījumiem.

Nigērijas varasiestādes solījušas izmeklēt šaušanu protestu laikā. Tikmēr Lagosā un citos reģionos noteikta 24 stundu komandantstunda.

Nigērijā divu nedēļu garumā notiek protesti pret policijas īpašo vienību SARS, kura apsūdzēta nelikumīgās aizturēšanās, uzbrukumos un apšaudēs. Vienība tika izformēta 11.oktobrī, taču demonstranti pieprasa plašākas reformas policijā un valsts pārvaldē.

Lagosas gubernators apgalvo, ka protestus esot pārņēmuši "noziedznieki".

Reaģējot uz šaušanu Lagosā, bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pieprasījusi Nigērijas prezidentam un armijai "pārstāt slepkavot jaunos SARS protestētājus".

Mančestras "United" futbola kluba spēlētājs Odions Igalo apsūdzējis Nigērijas valdību, ka tā nogalina pašas pilsoņus. "Man ir kauns par šo valdību," sociālajos tīklos sacīja Nigērijā dzimušais sportists.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu