Ķīmiķi atrod raķešu degvielas paliekas dzīvnieku bojā ejas vietā Kamčatkā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Maskavas Valsts Universitātes Analītiskā centra speciālisti atraduši Kamčatkā ņemtajos ūdens paraugos vielas, kas rodas sadaloties augsti toksiskajai raķešu degvielai heptilam, vēsta YouTube kanāls «Редакция». Ūdens paraugi ņemti Avačinskas līcī jau šā gada septembrī, kad vietējie sērfotāji pirmo reizi ziņoja dažādām veselības problēmām, kas radušās ne tikai viņiem, bet arī cilvēkiem, kuri uzturējās krastā.

Ūdens paraugos atrastas divas vielas, kas rodas, sadaloties heptilam, un tas apliecināts arī rakstiskā Maskavas Valsts Universitātes Ķīmijas fakultātes laboratorijas slēdzienā. Tomēr, lai pilnībā apstiprinātu šo teoriju, zinātnieki ir ierosinājuši veikt papildu paraugu ņemšanu. To, vai degviela var izraisīt sērfotāju aprakstīto saindēšanos, eksperti nevērtēja.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Iepriekš pārbaudē, ko pasūtīja «Greenpeace», heptila pēdas ūdenī netika atklātas. Par raķetes degvielas pēdu neesamību ziņoja arī varas iestādes. «Redakcija» atzīmē, ka iepriekš netika ziņots par pašas degvielas, bet gan tās sabrukšanas pēdām.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu