Abortu aizlieguma pretinieki Polijā bloķē ceļus (2)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: WOJTEK RADWANSKI

Polijā aizritējusi piektā protestu diena pret faktisko abortu aizliegumu. Tūkstošiem aizlieguma pretinieku bloķējuši ceļus visā Polijā, vēsta raidorganizācija BBC.

Varšavā protestētāji bloķēja galvenās ielas, apmēram uz stundu apstādinot automašīnu un tramvaju satiksmi.

Daļai protestētāju bija plakāti ar tādiem saukļiem kā "Kaut es varētu abortēt savu valdību".

Pirmdien šādas akcijas, kurās tika bloķēta satiksme, notika apmēram 50 Polijas pilsētās. 

Foto: WOJTEK RADWANSKI

Naktī uz otrdienu protesti pārauga sadursmēs ar policiju un nacionālistiem, ziņo mediji. Nekārtības izcēlās Trīs krustu laukumā Varšavas centrā, kur policija atspieda atpakaļ pūli, kas apmētāja baznīcu ar petardēm, ziņoja Polijas Radio. Ieeju baznīcā bloķēja nacionālisti un policija, vēstīja Polijas Radio.

Protesta akcijas pirmdien notika arī pie Polijas vēstniecībām Londonā un Kijevā.

Svētdien protestētāji vērsās pret baznīcām, traucējot dievkalpojumus un zīmējot grafiti uz Varšavas baznīcu mūriem. Katoliskajā Polijā šādi protesti ir neierasta parādība.

Polijā abortu jautājumā valda nevienprātība. 2014.gadā centra CBOS aptaujā noskaidrojās, ka 65% aptaujāto poļu bija pret abortiem, 27% tos uzskatīja par pieņemamiem, bet 8% nebija ne vienā, ne otrā pusē. Tomēr sabiedriskās domas  aptaujas jau vairāku gadu garumā uzrāda, ka sabiedrības vairākums ir pret vēl stingrākiem abortu likumiem.

Kāpēc Polijā protestē?

Polijas Konstitucionālā tiesa pagājušonedēļ atzina, ka saskaņā ar konstitūciju abortu veikšana embrija defekta dēļ ir nelikumīga.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegumam, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Pēc šī tiesas sprieduma Polijā būs atļauta grūtniecības pārtraukšana tikai gadījumos, ja tā iestājusies tāda nozieguma rezultātā kā izvarošana vai incests, vai arī apdraud mātes veselību un dzīvību.

Foto: WOJTEK RADWANSKI

Kopš 1993.gada Polijā aborti atļauti tikai gadījumos, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas vai incesta rezultātā, un gadījumos, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību vai embrijs ir deformēts.

Tiesas lēmums var veicināt likumprojekta pieņemšanu, kas aizliegtu abortus gadījumos, kad embrijam konstatēti defekti.

Polijā valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" iepriekš šogad atbalstīja minēto likumprojektu, bet, saskaroties ar pretestību sabiedrībā, nolēma nodot jautājumu izskatīšanai konstitucionālajai tiesai.

Polijā, kuras iedzīvotāju skaits mērāms 38 miljonos, gadā legāli tiek veikti tikai nepilni 2000 legālu abortu, bet sieviešu organizācijas aplēsušas, ka aptuveni 200 000 abortu tiek veikti nelikumīgi vai ārzemēs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu