Attālinātas mācības 7.-12.klasei līdz 15.novembrim, vairāk testu un piemaksas mediķiem (11)

Cīņa ar Covid-19
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Darbs pie datora. Ilustratīvs foto.
Darbs pie datora. Ilustratīvs foto. Foto: Balint Szlanko / AP

7.-12.klašu skolēni kā augsta Covid-19 izplatības riska grupa turpinās mācīties attālināti vismaz līdz 15. novembrim, savukārt mediķiem paredzētas piemaksas par darbu saistībā ar Covid-19 apkarošanu, vienlaikus testēšanas jaudu plānots palielināt par 60% - šie un citi lēmumi otrdien pieņemti Krīzes vadības padomes sēdē, vēlāk arī apstiprināti valdībā. 

Kā žurnālistiem pastāstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš, šodienas sēdē apstiprināta un pieņemta Veselības ministrijas piedāvātā stratēģija Covid-19 apkarošanai, nosakot četras riska kategorijas, no kurām pirmā ir viszemākā, ceturtā - visaugstākā. Pēc Kariņa teiktā, patlaban Latvijā atrodamies trešajā riska kategorijā, tāpēc no piektdienas, 30.oktobra, noteikti stingrāki pulcēšanās ierobežojumi. Privātos pasākumos, neatkarīgi no tā, vai tie notiek iekštelpās vai ārtelpās, tiks atļauts pulcēties ne vairāk kā 10 cilvēkiem, publiskos pasākumos - līdz 300 cilvēkiem.  

Turklāt, tāpat kā līdz šim, publiskās vietās iekštelpās, tai skaitā īrētās telpās, pasākumos cilvēkiem ir jābūt fiksētās, personalizētās sēdvietās un jāvalkā sejas maska.

Līdz šim privātos pasākumos iekštelpās tika ļauts pulcēties līdz desmit cilvēkiem, bet ārā - līdz 100 cilvēkiem.

Attālinātās mācības 7.-12. klašu skolēniem pagarinātas līdz 15.novembrim, jo skolās, īpaši vecāku klašu skolēnu vidū, ir augsts vīrusa izplatības risks.

Turpināsies arī ierobežojumi interešu izglītībai. 

Tāpat nolemts līdz nedēļas beigām būtiski palielināt testēšanas jaudu par vismaz 60%, lai dienā varētu veikt vismaz 8000 testu. 

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) skaidroja, ka striktāki ierobežojumi, kas ieviesti no šīs pirmdienas, kā arī attālinātās mācības ļauj cerēt, ka varētu izdoties stabilizēt "inficēšanās līkni" un divu trīs nedēļu laikā novērot kritumu.

"Pie negatīvāka attīstības scenārija, beidzoties krāsu zonām, ko paredz stratēģija, valdībai būs jālemj par ārkārtējo situāciju," brīdināja politiķe.

Ministre pauda, ka ierobežojumu efektu inficēšanās stabilizēšanā varēs redzēt ne agrāk kā divu nedēļu laikā,

savukārt slimnīcā ievietoto pacientu skaita samazināšanās notiks ar vēl lielāku laika nobīdi.

"Tāpēc ir svarīgi rīkoties nekavējoties, lai mēs netestētu dabā Latvijas veselības aprūpes izturībspēju, jo Covid-19 dēļ citas slimības neatkāpjas," akcentēja Viņķele.

Epidemioloģisko ierobežojumu ietekmi uz sabiedrību un tautsaimniecību atkal paredzēts vērtēt īpašā darba grupā, ko vadīs finanšu ministrs, jo, vērojot inficēšanās raksturīgākos gadījumus, secināts, ka darba vietās cilvēki diemžēl dodas strādāt neveseli, un daļēji tas ir skaidrojams ar to, ka cilvēki finansiālu iemeslu dēļ nevar doties darba nespējā, teica politiķe, uzsverot, ka šī būs viena no tēmām, ko risināt darba grupā.

Covid-19 ierobežošanas stratēģija balstīta uz maksimāli ilgu klātienes mācīšanos, skaidroja ministre.

Valdība otrdien lēmusi arī piešķirt piemaksas mediķiem par darbu ar Covid-19 apkarošanu.

Kariņš solīja, ka piemaksas būšot līdz gada beigām. 

Viņķele sacīja, ka lēmums par piemaksām pieņemts konceptuāli. Piemaksas 20% apjomā varētu saņemt ģimenes ārsti, jo tiem būtiski pieaugusi slodze, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti, SPKC darbinieki, kā arī tie, kas iesaistīti krīzes vadībā slimnīcās.

"Mēs lietosim to pašu algoritmu, kas tika lietots pavasarī. Aptuvenās aplēses liecina, ka tie varētu būt 5 miljoni eiro trīs mēnešu laikā,

taču šīs aplēses balstītas uz pavasara apjomiem, kas bija krietni mazāki Covid-19 pacientu ārstēšanā nekā šobrīd," skaidroja Viņķele. 

Ņemot vērā iespējamos riskus ekonomikā, kas gaidāmi, proaktīvi atjaunota vadības grupa uzņēmējdarbības un nodarbinātības atbalstam, lai valdība uz gaidāmajām grūtībām būtu gatava reaģēt, tiklīdz tas nepieciešams.  

"Ikkatram jārīkojas pēc vienkārša principa: darbs, mājas, svaigs gaiss. Ierobežosim kontaktus ārpus šīm vietām, neļausim Covid-19 izplatīties! 

Izmantosim iespējas svaigā gaisā pastaigāties, vingrot, braukt ar riteni. Atcerēsimies, ka mums jāturpina ievērot jau esošos noteikumus - mazgāt un dezinficēt rokas, ievērot distanci un valkāt sejas masku sabiedriskajā transportā un iekštelpās!" aicināja Kariņš. 

Ziņa tiek papildināta.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu