Sociālo darbinieku biedrība izsaka neuzticību Petravičai un pieprasa viņas demisiju (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Sociālo darbinieku biedrība ir nosūtījusi atklāto vēstuli Latvijas politiķiem un augstākajām amatpersonām ar aicinājumu izbeigt sociālā darba speciālistu padarīšanu par nodokļu inspektoriem un aicinājumu labklājības ministrei Ramonai Petravičai demisionēt, liecina paziņojums biedrības mājaslapā. 

Sociālie darbinieki visā Latvijā izsaka neuzticību Labklājības ministrijas politiskajai un administratīvajai vadībai par centieniem noteikt sociālajiem dienestiem neraksturīgu funkciju – piedalīties nodokļu iekasēšanā, kā arī nespēju aizstāvēt labklājības nozares darbiniekus pret "Finanšu ministrijas teroru".

Biedrības ieskatā iecerētās izmaiņas ir "absurds, kas nostādītu sociālā darba speciālistus pret iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem," teikts paziņojumā. 

Biedrība uzsver, ka cilvēkus ar zemiem ienākumiem nedrīkst uzskatīt par noziedzniekiem, kuriem kā soda mērs ir noteikts vērsties sociālajā dienestā.

Sociālo darbinieku biedrība aicina apstādināt "nepārdomāto un, ļoti iespējams, pretlikumīgo" Finanšu un Labklājības ministrijas iniciatīvu uzlikt pašvaldību sociālajiem dienestiem jaunu un neraksturīgu funkciju – vērtēt pašnodarbināto un mikrouzņēmuma nodokļa maksājumu atbilstību trūcīgas personas statusam vai sniegt apliecinājumu, ka viņa ienākumi ir nepietiekami, lai viņi varētu saņemt iespēju nemaksāt minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Ar iecerētajiem grozījumiem likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" tiek paredzēta jauna funkcija pašvaldību sociālajiem dienestiem, kas pēc būtības ir nodokļu nomaksas kontrole - individuāls darbs ar ekonomiski aktīvu iedzīvotāju, proti, pašnodarbināto un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, kura ienākumi ir zemāki par valstī noteikto minimālo algu jeb 500 eiro no nākamā gada. Pirms šāda priekšlikuma izstrādes nav notikušas nekādas diskusijas ar profesionālajām apvienībām par šīs idejas lietderību, īstenojamību un jēgu, uzsver sociālie darbinieki. 

Biedrībā norāda, ka šāds regulējums ir pretrunā ar sociālās apdrošināšanas būtību un tas ir arī sociālajiem dienestiem un sociālā darba profesijai neatbilstošs uzdevums, kas degradē profesiju, pārvēršot sociālos dienestus un sociālā darba speciālistus no atbalsta sniedzējiem par represīvu kontroles iestādi.

Tāpat arī sociālie darbinieki norāda, ka šādu ieceri būtu praktiski neiespējami īstenot, jo

tas dramatiski palielinās cilvēku skaitu, kuri būs spiesti vērsties sociālajos dienestos, bet valstī jau tagad katastrofāli trūkst sociālā darba speciālistu,

kuri jau šobrīd strādā ar pārmērīgi lielu klientu skaitu, sniedzot sociālo atbalstu cilvēkiem, kuri paši nespēj sev palīdzēt, - cilvēkiem ar invaliditāti, ģimenēm ar bērniem, bāreņiem, vecāka gadu gājuma cilvēkiem u. c.

Plānotā nodokļu nomaksas kontroles funkcija liks pārkāpt gan sociālā darba profesijas ētiskās, gan profesionālās robežas, jo ir pretrunā ar cilvēka cieņas un pašnoteikšanās principu, pilnībā sagraujot sociālā darbinieka profesionālo integritāti, uzskata biedrība. 

Pamatojoties uz iepriekš minēto, Sociālo darbinieku biedrība norāda uz labklājības ministres un Labklājības ministrijas augstākās vadības nekompetenci, rīcības pretrunīgumu ar sociālā darba pamatprincipiem, sociālā dienesta būtību un, iespējams, pat ieceres prettiesiskumu, tāpēc LM vadība ir zaudējusi sociālā darba speciālistu, t.sk. sociālo darbinieku uzticību.

Biedrība arī atzīmē, ka šī nav pirmā reize, kad labklājības ministre un Labklājības ministrija sagatavo ar nozares speciālistiem neizdiskutētus un nozares speciālistu neatbalstītus priekšlikumus. Tādi ir arī valsts asistenta pakalpojums, Deinstitucionalizācijas projekts, plānotā bērnu tiesību aizsardzības sistēmas reforma un citi jautājumi.

"Uzskatām, ka šādu lēmumu pieņemšana bez diskusijas ar jomas profesionāļus apvienojošām organizācijām un pretēji nozares speciālistu paustajam viedoklim ir nepieļaujama un ir pretrunā demokrātiskām vērtībām," teikts paziņojumā.

Pamatojoties uz augstāk minēto,

sociālie darbinieki pieprasa labklājības ministres Ramonas Petravičas demisiju un minētās ieceres steidzamu apturēšanu,

lai izvairītos no "Latvijas tautas nabadzīgākās iedzīvotāju daļas un sociālā darba speciālistu pazemošanas".

Tāpat sociālie darbinieki aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un citas valsts amatpersonas uz tikšanos ar Sociālo darbinieku biedrības un Latvijas Sociālo dienestu vadītāju apvienības pārstāvjiem, lai pārrunātu vēstulē minēto situāciju un meklētu risinājumus, kas ir tiesiski, ētiski un pieņemami sociālā darba speciālistiem.

Gadījumā, ja šī absurdā un sociālos dienestus un sociālā darba speciālistus degradējošā iniciatīva netiks apturēta,

Sociālo darbinieku biedrība kopā ar sadarbības partneriem pauž gatavību organizēt piketus un citas protesta akcijas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu