Lai dibinātu partiju ārkārtējās situācijas laikā, Gobzems vērsīsies Satversmes tiesā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputāts Aldis Gobzems šodien vērsīsies Satversmes tiesā (ST), lai atbilstoši agrāk plānotajam datumam varētu dibināt savu partiju ārkārtējās situācijas laikā 22.novembrī, apstiprināja politiķis.

 

Gobzems jau pirms dažiem mēnešiem bija paziņojis par plānu dibināt partiju 22.novembrī, kad vēl nebija zināms, ka datums sakritīs ar ārkārtējās situācijas laiku.

Politiķis aģentūrai LETA akcentēja, ka partijas dibināšanai nepieciešami vismaz 200 cilvēki, taču tik lielam skaitam cilvēku ārkārtējās situācijas laikā nav ļauts pulcēties.

Kā ierakstos "Twitter" norāda opozīcijas politiķis, ST tiks lūgts daļēji atcelt Ministru kabineta lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Gobzems norāda, ka ar valdības "antikonstitucionālo" lēmumu tiekot aizliegtas tiesības piedalīties politiskajā procesā jeb dibināt partiju.

Deputāts skaidro, ka pastāv vismaz trīs mazāk ierobežojošas iespējas, kas tomēr ļautu izveidot partiju arī pašlaik. Viens veids būtu partiju dibināt attālināti, otrs veids būtu to veikt klātienē, bet, ievērojot divu metru distanci, savukārt trešais veids būtu ļaut to darīt ar dibinātāju samazinātu skaitu.

Vaicāts par to, ka ST reti lemj par pagaidu noregulējumu pirms gala lēmuma pieņemšanas, politiķis norādīja, ka ārkārtējās situācijas laikā šajā jautājumā par aizliegumu piedalīties politiskajā procesā būtu nepieciešama arī ārkārtēja reakcija no ST puses.

Politiķis akcentēja, ka pat Saeimas sēdes notiek attālināti un ka tā var iesniegt dokumentus, tāpēc neesot skaidrs, kāpēc attālināti nevar dibināt partiju. Cits risinājums būtu minimālā partijas dibinātāju skaita samazināšana līdz, piemēram, 50, norādīja Gobzems.

Viņš pauda, ka arī virkne "vadošo Latvijas advokātu", ar kuriem politiķis ir runājis, piekrītot, ka tas, ka ārkārtējās situācijas laikā neesot iespējams dibināt partiju, esot objektīvi nesamērīgs ierobežojums. Ja Gobzemam tiks liegta iespēja dibināt partiju, politiķis norādīja, ka tas radītu viņam prasījuma tiesības pret valsti par aizliegumu piedalīties politiskajā procesā.

Gobzems 13.Saeimā tika ievēlēts no partijas "KPV LV" saraksta. Pērn politiķis no partijas tika izslēgts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu