Eksāmens pārbāztā mašīnā un rotaļu auto tests jeb kā tiesības iegūst citur pasaulē (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Sieviete pie auto stūres
Sieviete pie auto stūres Foto: Unsplash/Jan Baborák

Lai iegūtu autovadītāja apliecību, Latvijā viss ir vienkārši - sekmīgi absolvē teorijas un praktiskās braukšanas kursus autoskolā, nokārto teorijas un praktiskās braukšanas eksāmenus Ceļu satiksmes drošības direkcijā un tiesības ir kabatā. 

Vairumā pasaules valstu tiesību iegūšanas kārtība ir stipri līdzīga, tomēr ir valstis, kur topošajam autobraucējam jāizpilda amizanti un dažkārt pat neticami uzdevumi. Tos un citas eksāmenu īpatnības apkopojusi Lielbritānijas auto iegādes finansēšanas platforma Zuto.

Andora

Andorā braukšanas eksāmenu parasti kārto trešdienu rītos.

Kenija

Braukšanas tests ietver rotaļu mašīnīti un maketu, uz kura eksāmena kārtotājiem jādemonstrē izpratne par satiksmes noteikumiem.

Kazahstāna

Kazahstānā topošā autovadītāja sniegumu arī praktiskās braukšanas testā vērtē dators, tādēļ eksaminētāja mašīnā nav. Kazahstānā ir arī visgrūtākais teorijas eksāmens, jo tajā 95% atbilžu jābūt pareizām.

Nikaragva

Lai identificētu un atsijātu potenciālos nemierniekus jeb agresīvos braucējus, Nikaragvā topošajiem autovadītājiem ir jāizpilda 8 lapaspuses garš psiholoģiskais tests. Psiholoģiskās uzvedības tests tiek veikts arī Brazīlijā. 

Lesoto

Sliktie ceļi šajā Āfrikas dienvidu valstī nozīmē, ka lielākā daļa topošo autovadītāju eksāmenu kārto pie pilnpiedziņas apvidus auto stūres.

Lībija

Cilvēki vēlas braukt arī nemieru un karu nomocītajā Āfrikas valstī, tiesa, viņiem jārēķinās, ka eksāmens nebūs ērts. Burtiskā nozīmē. Jo bez tiesību pretendenta un braukšanas instruktora mašīnā būs arī policists un vēl citi topošie autovadītāji, kam tajā dienā paredzēts eksāmens.

Rumānija

Rumānijā teorijas eksāmena laikā topošais autovadītājs tiek fotografēts vairākas reizes. Attēli kalpo kā pierādījums, ka cilvēks ir piedalījies eksāmenā.

Ķīna

Praktisko braukšanas iemaņu pārbaudījums notiek šķēršļu joslā, tiesa gan, eksaminētājs mašīnā neatrodas. To, vai eksāmens ir nokārtots vai ne, palīdz noskaidrot kameras un sensori.

Slovēnija

Tā kā ekoloģija un videi draudzīgs transports kļūst aizvien nozīmīgāki, Slovēnijā braukšanas eksāmena gaitā tiek pārbaudītas arī vadītāja iemaņas taupīt degvielu un enerģiju.

Vjetnama

Šajā Dienvidaustrumu Āzijas valstī ir visgarākais eksāmens pasaulē, jo to veido 450 jautājumi. Nākamās reitingā ar 100 jautājumiem ir Ķīna un Turcija. 

Latvijā, kā zināms, B kategorijas tiesību eksāmena teorijas daļu veido 30 jautājumi, bet pieļaujamo kļūdu skaits ir trīs. Praktisko eksāmena daļu savukārt veido brauciens kopējā satiksmē, turklāt kopš 2019.gada eksāmens ietver arī "braukšanas sākšanu augšupceļā" un "apgriešanos braukšanai pretējā virzienā". Iepriekš šīs iemaņas tika pārbaudītas slēgtā laukumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu