Vaidere: ES izcīnītie miljardi palīdzēs simtiem Latvijas studentu, pētnieku un uzņēmēju (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere.
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Parlaments (EP) otrdien sarunās ar dalībvalstīm panāca vienošanos par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu, izcīnot papildu 16 miljardus eiro tādām programmām kā "Erasmus+", "Apvārsnis Eiropa" un "InvestEU", kas praktiski palīdzēs simtiem Latvijas studentu, pētnieku un uzņēmēju, uzsvēra EP deputāte Inese Vaidere (JV).

Kā informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis, Vaidere atzīmējusi, ka pēc jūlijā pieņemtā valstu vadītāju lēmuma par ES kopīgajiem tēriņiem viņa norādījusi, ka daudzgadu budžeta piedāvājums nav pietiekams, lai risinātu Eiropas problēmas un pienācīgi ieguldītu nākotnē, tāpēc politiķe iestājusies par papildu Eiropas naudu veselībai, zinātnei, uzņēmēju un jauniešu atbalstam. Tāpat Vaidere vērsa uzmanību, ka sarunas bijušas grūtas, tomēr izdevies izcīnīt papildu finansējumu minētajām programmām.

Viņas ieskatā, Latvija ar panākto vienošanos var būt apmierināta, jo kopumā nākamo septiņu gadu laikā grantos jeb neatmaksājamā atbalstā valsts saņemts vairāk nekā desmit miljardus eiro Eiropas naudas, kas ir gandrīz viens Latvijas gada budžets. Tāpat no daudzgadu budžeta Latvija iegūs ap astoņiem miljardiem eiro, ko papildinās vairāk nekā divi miljardi eiro no ekonomikas atveseļošanas fonda "Nākamās Paaudzes ES".

"Tā būs lieliska iespēja ar plašām investīcijām Latvijā ieviest Eiropas zaļo kursu un digitālās tehnoloģijas, modernizēt uzņēmumus, renovēt ēkas un celt mūsu labklājību ilgtermiņā. Skaidrs, ka liela nauda līdzi nes lielu atbildību to ieguldīt gudri un pamatoti," tādu pārliecību pauda politiķe.

Deputāte, kura strādā EP Ekonomikas, kā arī Vides un sabiedrības veselības komitejās, kā sasniegumu izcēla to, ka pēdējo nedēļu sarunās ar dalībvalstīm izdevies trīskāršot finansējumu veselības aprūpei. Vaidere norādīja, ka vīrusa krīze ir parādījusi, ka veselības jautājumi vairāk jārisina Eiropas mērogā. Jaunā programma, pie kuras izveides strādājusi arī EP deputāte, ar vairāk nekā pieciem miljardiem eiro palīdzēs stiprināt veselības aprūpi gan Eiropas līmenī, gan Latvijā. Savukārt stingrāki noteikumi ieguldījumiem bioloģiskās daudzveidības veicināšanā nodrošinās veselīgāku vidi mums apkārt, akcentēja Vaidere.

Eiroparlamentāriete pavēstīja, ka papildu līdzekļi ES tēriņu finansēšanai daļēji nāks no lielo uzņēmumu soda naudām par ES konkurences noteikumu pārkāpumiem. Vaidere piebilda, ka EP arī panācis dalībvalstu apņemšanos par jaunu ES līmeņa nodokļu ieviešanu starptautiskajām kompānijām tuvākajos gados. Tie ietvers digitālo nodokli tādām interneta firmām kā "Google" un "Facebook", Emisiju tirdzniecības sistēmas ieņēmumu novirzīšanu ES budžetam un finanšu darījumu nodevu.

EP oficiālais gala balsojums par nākamā ES daudzgadu budžeta apstiprināšanu gaidāms plenārsēdē pēc dažām nedēļām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu