Sekojot protestiem, Labklājības ministrija sola aicināt sociālos darbiniekus uz sarunām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sociālo darbinieku biedrības rīkotā sociālo darbinieku sapulce pie Saiemas nama, lai aktualizētu sociālā darba nozīmi un vērstu uzmanību uz nozarei svarīgiem jautājumiem.
Sociālo darbinieku biedrības rīkotā sociālo darbinieku sapulce pie Saiemas nama, lai aktualizētu sociālā darba nozīmi un vērstu uzmanību uz nozarei svarīgiem jautājumiem. Foto: Evija Trifanova/LETA

Reaģējot uz šodien notikušajām sociālo darbinieku protesta sapulcēm, Labklājības ministrija (LM) izvērtēs protestējošo paustās nostājas un tuvākajā laikā aicinās nozari uz sarunām, informēja ministrijas pārstāvis Egils Zariņš.

 

Šodien kopumā vairāk nekā 100 sociālie darbinieki, kuru vidū bija arī nozares pārstāvji no Latvijas reģioniem un nevalstisko organizāciju pārstāvji, trīs atsevišķās sapulcēs pie Saeimas un Labklājības ministrijas pauda neapmierinātību ar amatpersonām un darba apstākļiem, kā arī dažādu nozares projektu un reformu virzību.

LM valsts sekretārs Ingus Alliks, valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa un Metodiskās vadības un kontroles departamenta direktore Ilze Skrodele-Dubrovska iesaistījās diskusijā pie LM ar sociālajiem darbiniekiem. Ministrijas pārstāvji saņēma arī rakstiski noformētu sapulces dalībnieku viedokli un vienojās ar sapulces dalībniekiem, ka tuvākajā laikā to izvērtēs un aicinās pie kopīga sarunu galda.

Visi esot bijuši vienisprātis, ka LM un sociālā darba nozares speciālistiem nepieciešams turpināt konstruktīvu sadarbību, lai izskanējušos nozares priekšlikumus iekļautu topošajās sociālās aizsardzības un darba tirgus politikas pamatnostādnēs, kā arī bērnu, jauniešu un ģimenes pamatnostādnēs nākamajiem septiņiem gadiem.

Kā vēstīts, sapulces dalībnieki iestājās par jaunu sociālo pakalpojumu vienmērīgu attīstīšanu visā Latvijā, par tādu Bērnu tiesību aizsardzības sistēmas reformu, kurā bērns būtu ieguvējs, par investīcijām sociālo darbinieku jomas cilvēkresursu kapacitātes stiprināšanā un citiem.

Sociālie darbinieki arī joprojām ļoti kritiski izsakās par sākotnējo Finanšu ministrijas (FM) un LM iniciatīvu uzlikt pašvaldību sociālajiem dienestiem funkciju - vērtēt pašnodarbināto un mikrouzņēmuma nodokļa maksājumu atbilstību trūcīgas personas statusam vai sniegt apliecinājumu, ka viņa ienākumi ir nepietiekami, lai viņi varētu saņemt iespēju nemaksāt minimālās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Pēc saņemtās kritikas, politiķi gan ir vienojušies, ka sociālo dienestu vietā nodokļu nomaksas kontroli veiks Valsts ieņēmumu dienests.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu