Taksometrs uz nekurieni: pandēmijas dēļ leģendārie Londonas taksometri dīkstāvē uz klaja lauka (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: WILL EDWARDS / AFP

Lielbritānijas taksometru uzņēmums "GB Taxi Services” ir viens no neskaitāmajiem uzņēmumiem, kura darbību paralizējusi Covoid-19 pandēmija. Dramatiski sarūkot pasažieru skaitam, Londonas leģendārie taksometri pilsētas ielās ir manāmi krietni vien retāk un daļa no tiem dīkstāves periodu pārdzīvo klajos laukos Londonas apkārtnē, vēsta Francijas aģentūra AFP. 

Tonijs Džordžiu ir viens no uzņēmuma "GB Taxi Services” līdzīpašniekiem. Šā uzņēmuma taksometri stāv laukā pie Epingas, kas atrodas nepilnu 20 kilometru attālumā uz ziemeļaustrumiem no Londonas. 

"Šeit šobrīd atrodas 150 līdz 200 taksometru, kas vairs nebrauc Londonas ielās. Es vairs precīzi nezinu konkrētu skaitu,” norāda Džordžiu.

Visā pasaulē pazīstamie lielākoties melnie taksometri sākotnēji tika izstrādāti tā, lai tajos būtu ērti sēdēt cilvēkiem ar cilindru galvā. Cilindrus mūsdienās vairs neviens nevalkā, tomēr taksometri joprojām saglabājuši savu paaugstināto virsbūvi un ir viens no pilsētas atpazīstamākajiem simboliem. 

Lai iegūtu Londonas taksometru vadītāja licenci, pretendentiem ir jānokārto sarežģīts eksāmens, kurā pārbauda vadītāju zināšanas par dažādu ielu, maršrutu un ievērības cienīgu objektu atrašanās vietu. 

Tomēr tagad, kad Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi ir dramatiski samazinājuši pasažieru skaitu, daudzi vadītāji vairs nespēj samaksāt nomas maksu par taksometriem un atdod tos uzņēmumiem. 

Foto: WILL EDWARDS / AFP

Šādi lauki, pilni ar neizmantotiem taksometriem, Lielbritānijā ir  kļuvuši par plaši izplatītu parādību, uzsver Lielbritānijas Licencēto taksometru vadītāju asociācijas (LTDA) ģenerālsekretārs Stīvs Maknamara. 

Viņš norāda, ka šādi skati vērojami daudzviet pie Londonas apvedceļa M25.

Maknamara esošo situāciju nodēvēja par bezprecedenta gadījumu, piebilstot, ka daļa taksometru uzņēmumu šo piespiedu dīkstāvi nepārdzīvos.  

Kā liecina LTDA aplēses, Londonā šobrīd pakalpojumus sniedz vien 20% no visiem taksometriem. 

Londonā kopumā ir aptuveni 20 000 taksometru. 

Maknamara uzskata, ka valstij būtu jāsniedz papildu atbalsts grūtībās nonākušajai taksometru nozarei. 

Tie taksometru vadītāji, kas joprojām pārvadā pasažierus, šobrīd gūst vien 20% no pirmsepidēmijas perioda ienākumiem. Daļa vadītāju pārkvalificējušies par kurjeriem, kas piegādā preces no lielveikaliem pircējiem uz mājām, tomēr lielākā daļa vadītāju vienkārši sēž bez darba.

Covid-19 epidēmija smagi skārusi arī taksometru pakalpojumu nozari Londonas apkaimes lidostās, ņemot vērā straujo gaisa satiksmes apjomu samazināšanos. 

Taksometra vadītājs Sems Haustons, kurš uzņem pasažierus Londonas Hītrovas lidostā, norāda, ka šobrīd viņam pasažieri jāgaida vidēji 20 līdz 24 stundas. Savukārt pirms epidēmijas gaidīšanas ilgums nepārsniedza trīs stundas.

Daļa taksometru vadītāju, kas reģistrējušies kā pašnodarbinātie, ir saņēmuši valsts palīdzību, tomēr citi uz šādu palīdzību nevar pretendēt. 

Maknamara uzskata, ka valdībai vajadzētu taksometru nozarei palīdzēt līdzīgā veidā, kādā atbalsts tika sniegts restorāniem un kafejnīcām. 

“Mēs esam saņēmuši tikpat smagu triecienu kā restorānu sektors,” norāda Maknamara. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu