Augstums nav šķērslis: vai debesskrāpjos dzīvo kukaiņi?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Lai gan varētu šķist, ka augstceltņu pēdējos stāvos kukaiņi nedzīvo, tomēr arī šeit izmanīgie radījumi pamanās uzlīst un palikt uz dzīvi. 

Varētu domāt, ka dzīvošana augstceltnēs iet roku rokā ar dažnedažādām priekšrocībām, piemēram, fenomenāls skats aiz loga, modernas telpas un arī kukaiņu trūkums. Vai tiešām debesskrāpjos cilvēki var atviegloti nopūsties un netraucēti baudīt skatu aiz loga? Diemžēl nē – arī augstceltnēs var sastapt kukaiņus, turklāt dažkārt kukaiņu skaits dzīvoklī var būt tāds pats kā pirmo stāvu iedzīvotājiem, raksta portāls “Living in a High Rise”.

"Qiyi City Forest Garden" zaļie debesskrāpji
"Qiyi City Forest Garden" zaļie debesskrāpji Foto: EPA/Scanpix

Kukaiņu daudzums mājoklī ir atkarīgs no zaļās zonas tuvuma un apstādījumiem uz pašām ēkām. Lielisks piemērs ir Ķīnas pilsētas Čendu eksperimentālais projekts “Qiyi City Forest Garden”, kur dzīvokļu balkoni ir tik blīvi apstādīti ar zaļumiem, ka iedzīvotājiem vasarā jācīnās ar odu un citu lidoņu invāziju. Tāpat, ja debesskrāpis ir uzcelts meža tuvumā, – arī no tā kukaiņiem nebūs problēmu iekļūt dzīvokļos vai birojos.

 Taču arī pasaules lielākajās metropolēs pastāv šī problēma. Piemēram, ASV pilsētā Čikāgā debesskrāpjos mēdz iemitināties zirnekļi, kas pamanās uzlīst visaugstākajos dzīvojamo ēku stāvos, ziņo portāls “DNA Info”. Turklāt mazie zirnekļi pat spēj pielāgoties dzīvei vairākus simtus metru virs zemes – tie vij tīklus balonu formā, lai vējš tos aiznestu tālāk uz kādu citu debesskrāpi, atklāj Pegijas Notbēras Dabas muzeja speciālists Alens Lorencs. Kukaiņi dzīvo tādās Čikāgas celtnēs kā Henkokas centrs un Vilisa tornis.

Henkoka centrs Čikāgā
Henkoka centrs Čikāgā Foto: Wikimedia Commons

Kukaiņi spēj uzlidot pat līdz 600 metru augstumam – tie var būt tauriņi, mušas, kodes un vaboles, tāpēc arī augstceltņu pēdējos stāvos dzīvojošajiem zirnekļiem allaž atradīsies kaut kas ēdams. Kas attiecas uz kukaiņiem-klaiņotājiem, debesskrāpjos visbiežāk ir sastopami tarakāni, arī skudras, augļu mušas un blaktis.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu