Lielbritānija Ziemassvētkos uz piecām dienām mīkstinās Covid-19 ierobežojumus (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

​Lielbritānija uz Ziemassvētku periodu mīkstinās sociālās distancēšanās un ceļošanas ierobežojumus, lai ļautu svētkus svinēt kopā līdz trim mājsaimniecībām, otrdien paziņoja valdība, vienlaikus aicinot šo "brīvību" izmantot atbildīgi un uzsverot, ka joprojām ir ļoti svarīgi saglabāt piesardzību. 

Ierobežojumi tiks mīkstināti no 23.decembra līdz 27.decembrim, teikts Anglijas, Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas administrāciju kopīgajā paziņojumā.

Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena uzsvēra, ka šis nav pamudinājums Ziemassvētkus svinēt plašā ģimenes lokā, bet gan iespēja svētkos sanākt kopā tiem, kuri izjūt tādu nepieciešamību. Viņa arī uzsvēra, ka trīs mājsaimniecību "burbulis" attiecas uz fiksētu cilvēku loku visu piecu dienu periodā - nav atļauts katru dienu svinēt svētkus ar citām divām mājsaimniecībām. 

Ziemeļīrijā maigāki ierobežojumi būs spēkā no 22. līdz 28. decembrim, lai dotu ģimenēm laiku aizceļot uz tālākiem reģioniem valstī. Tiesa, Ziemeļīrijā no piektdienas līdz 11. decembrim noteikta vispārēja karantīna, lai ierobežotu slimības izplatību.

Tomēr dažas sabiedrības grupas arī maigākos ierobežojumus izjutīs sāpīgi,

piemēram, seniori, kuri ir vecāki par 65 gadiem un atrodas aprūpes namos, Ziemassvētkos nevarēs doties mājās, tāpat arī ģimenes, kurās ir trīs vai vairāk bērni, kuri dzīvo atsevišķi, nevarēs satikties pilnā sastāvā. Jaunieši, kuri uz svētku laiku pārradīsies mājās pēc mācībām citā vietā, gan tiks uzskatīti par mājsaimniecības locekļiem, nevis viesiem. 

Visas četras administrācijas mudina cilvēkus balstīties "personīgos spriedumos" un "ņemt vērā riskus", īpaši tiekoties ar cilvēkiem, kam saslimšana ar Covid-19 varētu būt īpaši bīstama.

"Mēs aicinām apsvērt alternatīvas pieejas, piemēram, tehnoloģiju izmantošanu vai tikšanos ārpus telpām," teikts paziņojumā.

"Tuvojoties 2020.gada noslēgumam, mēs atzīstam, ka šis bijis neticami grūts gads mums visiem," teikts paziņojumā. "Šie nevar būt "normāli Ziemassvētki". Taču, tuvojoties svētku periodam, mēs strādājam cieši kopā, lai atrastu veidu, kā ģimenēm un draugiem tikties, pat ja tas ir uz īsu laiku, un atzīstam, ka tam ir jābūt gan ierobežotam, gan izrādot piesardzību."

Uz Ziemassvētku laiku visā Lielbritānijā tiks atcelti visi ierobežojumi ceļošanai.

Atļauja tikties trim mājsaimniecībām attieksies tikai uz privātmājām, ārtelpām un lūgšanu vietām.

Austrumanglijas Universitātes profesors Pols Hanters norādīja, ka

ierobežojumu mīkstināšana svētkos vēlāk gandrīz neizbēgami novedīs pie augstākas saslimstības,

taču svētki ģimenes lokā varētu būt tas, kas nepieciešams, lai spētu izturēt visu atlikušo ziemu. Sagaidāms, ka pēc svētkiem ierobežojumi turpināsies vēl vairākus mēnešus. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu