Cīņa ar Covid-19: Trīs valsts augstāko amatpersonu paziņojums sabiedrībai (50)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Līdzšinējais kurss Covid-19 ierobežošanā nav bijis pietiekams, tādēļ nepieciešama jauna un konkrēta rīcība, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) žurnālistiem akcentēja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš uzsvēra, ka Covid-19 ir mūsu paaudzes izaicinājums, tāpēc jāskatās realitātei acīs un jātiek ar šo jautājumu galā. Levits norādīja, ka uz laiku cilvēku fizisko kontaktu skaits būs mazāks, savukārt atbalstam ir jābūt tūlītējam un jāaptver plašāks saņēmēju loks.

Valsts pirmā amatpersona sacīja, ka no rītdienas Ministru kabineta sēdes viņš sagaida valdības vienotību šajā jautājumā, jo, prezidenta ieskatā, šis nav laiks, kad var eksperimentēt un spēlēties ar cilvēku dzīvību, veselību un ekonomiku. Tāpat viņš sagaida no valdības skaidru komunikāciju cilvēkiem saprotamā valodā, lai katrs iedzīvotājs zinātu, ko darīt un ko darīt nevajadzētu.

Kariņš atzīst, ka vairāki valdības noteikumi Covid-19 ierobežošanai nebija veidoti pareizi

Vairāk valdības noteikumi Covid-19 ierobežošanai nebija veidoti pareizi, pirmdien žurnālistiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Aicinot sabiedrību sadarboties ar valdību, proti, ievērot tās noteiktos ierobežojumus, Kariņš atzina, ka "vairāki mūsu noteikumi nav pareizi izveidoti", solot tos pārveidot, kā arī domāt par papildu atbalsta mehānismiem. Viņš arī pauda, ka pirmās izmaksas krīzes skartajiem iedzīvotājiem varētu nākt jau šonedēļ.

Vērtējot atšķirīgos viedokļus par nepieciešamajiem mēriem Covid-19 ierobežošanā, Kariņš pauda, ka nevajagot brīnīties par atšķirīgajām ministru pozīcijām, jo katrs ministrs tradicionālo rūpējas par savu nozari. Taču šajā gadījumā Kariņš vēlas sagaidīt, ka visi ministri kopā domās par to, kā sasniegt vienu mērķi - pasargāt iedzīvotājus no saslimšanas ar Covid-19.

"Man ir aicinājums visiem ministriem - saprotu, ka miera laikos ministri ir savas nozares aizstāvji, bet tagad esam ārkārtējā situācijā, krīzē, visiem ministriem kopā jādomā, kā sasniegt galveno mērķi," teica politiķis.

Mūrniece: Līdzšinējie ierobežojumi Covid-19 izplatību nemazina

Līdz šim ieviestie ierobežojumi Covid-19 izplatību un situāciju kopumā neuzlabo, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Pēc tikšanās ar valdības vadītāju Krišjāni Kariņu (JV) un Valsts prezidentu Egilu Levitu Mūrniece uzsvēra, ka atbalsta premjera priekšlikumu par stingrākiem Covid-19 mēriem, jo esošie situāciju neuzlabo.

Taču viņa arī akcentēja, ka vienlaikus nepieciešama sistēma, lai iedzīvotāji, kuri krīzes ierobežošanas dēļ nevar saņemt līdzšinējos ienākumus, varētu saņemt pabalstus. "Ierobežojumiem jānāk roku rokā ar atbalsta pasākumiem," teica Saeimas priekšsēdētāja.

"Sarotu, ka cilvēki ir noguruši, bet mums ir nepieciešama solidaritāte, lai mēs iespējami ātrāk varētu atgriezties pie ierastās dzīves," pauda politiķe.

Saeimas spīkere gan pauda pārliecību, ka Adventa laikā dievnamiem būtu jāpaliek vaļā, bet ar dažādiem ierobežojumiem.

Savukārt valdībai, viņasprāt, būtu jāstrādā solidāri un konsolidēti, jo ir "pilnībā skaidrs, ka vajadzīgi jauni ierobežojumi".

Varētu testēt cilvēkus bez simptomiem 

Lai samazinātu Covid-19 izplatību, varētu testēt cilvēkus, kuriem nav šīs slimības simptomu, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Saeimas spīkeri Ināru Mūrnieci (NA).

Kariņš uzsvēra, ka slimības ierobežošanai būtiski jākāpina testēšanas kapacitāte.

Viņš pastāstīja, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas viedokli, "lielais dzinējs" slimības izplatībai ir lielais skaits nezināmo, nesimptomātisko slimnieku - tie ir cilvēki, kas jūtas veseli, bet viņi var izplatīt slimību un aplipināt.

"Veids, kā viņus atrast, ir veikt iespējami plašu testēšanu sabiedrībā. Jāmaina un jāpaplašina mūsu pieeja," uzsvēra valdības vadītājs.

Rosinās pagarināt skolēnu brīvlaiku

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš rosinās par divām nedēļām pagarināt skolēnu ziemas brīvlaiku, lai dotu iespēju skolām sagatavoties drošu apstākļu nodrošināšanai izglītības procesam daļējā klātienē.

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (NA) Kariņš uzsvēra, ka sabiedrībā ir daudz cilvēku, kas, iespējams, neaprot, kas tiek vai netiek sagaidīts no skolām. Viņš atsaucās uz diskusiju ar Pasaules veselības organizāciju, uzsverot, ka tās valstis, kas jau no septembra bija ieviesušas skaidrus drošības pasākumus, ir daudz labākā situācijā.

"Daļēji tās ir tās prasības, kas mums ir - klašu izretināšana, distance starp skolēniem, telpu vēdināšana un plaša masku valkāšana skolēniem un skolotājiem. Šie kombinācijā ir pierādījusi sevi strādājam," teica politiķis.

Kariņš rosinās jau nākamajā nedēļā jeb par divām nedēļām agrāk sākt skolēnu ziemas brīvlaiku, vienlaikus par attiecīgo periodu pagarinot arī mācību gadu vasarā.

"Skolām tas iedotu īstu laiku sagatavoties paredzētajām klātienes mācībām. Vecāku un skolas varētu nodrošināt to, ka sejas maskas visiem būs. Ja būs nepieciešama valsts palīdzība, tad to nodrošināsim," uzsvēra politiķis.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības dēļ valstī kopš 6.novembra izsludināta ārkārtējā situācija, kuras dēļ ir noteikta virkne ierobežojumu, tai skaitā arī attiecībā uz publiskiem pasākumiem un pulcēšanos. Noteikta arī prasība daudzās sabiedriskās vietās lietot mutes un deguna aizsegus. Galvenās iestādes, kuras kontrolē šo ierobežojumu ievērošanu, ir Valsts policija un pašvaldību policijas.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu