Rinkēvičs: ES un ASEAN Stratēģiskā partnerība apliecina atbalstu multilaterālismam (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienības (ES) un Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) Stratēģiskā partnerība apliecina atbalstu multilaterālismam, paudis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), piedaloties ES un ASEAN tiešsaistes ārlietu ministru sanāksmē.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), sanāksmi vadīja ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos un Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieks Žuzeps Borels un Singapūras kā ASEAN-ES sadarbību koordinējošās valsts ārlietu ministrs Vivians Balakrišnans.

Uzrunājot sanāksmes dalībniekus, Rinkēvičs uzsvēra iekļaujošas un multilaterālas pieejas nozīmi tādu globālo izaicinājumu risināšanā, kā piemēram, kiberdrošība, hibrīdais apdraudējums un klimata pārmaiņas. Ministrs norādīja, ka ES un ASEAN darbība sakņojas multilaterālisma principos, tādēļ ir apsveicama attiecību nostiprināšana stratēģiskās partnerības līmenī.

"Covid-19 pandēmijas ietekmē īpašu aktualitāti iegūst digitālā savienojamība, kas attīstās dinamiski, vienlaikus radot riskus kiberdrošībai un informatīvās telpas drošībai. Latvija stiprina noturību pret dezinformāciju, atbalstot neatkarīgus un plurālistiskus medijus, atbalstot medijpratības iniciatīvas un sadarbību ar pilsonisko sabiedrību," uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs pateicās par atbalstu Latvijas un tās partneru ANO virzītajam "Pārrobežu paziņojumam par infodēmiju Covid-19 kontekstā" un pauda apņemšanos turpināt darbu šajā virzienā.

Sanāksmes laikā tika pārrunāta līdzšinējā ES-ASEAN sadarbība un turpmākā stratēģiskā partnerība. Puses pauda atbalstu Parīzes līgumam par klimata izmaiņām, Ilgtspējīgas attīstības mērķiem līdz 2030.gadam, kā arī jau esošajiem dialogiem starp ES un ASEAN dalībvalstīm, īpaši akcentējot klimata un vides jautājumus, kā arī kuģošanas drošību. Pārrunājot ekonomisko sadarbību, puses pauda atbalstu ES-ASEAN Brīvās tirdzniecības nolīguma sarunu atsākšanai.

Sanāksmes noslēgumā tika apstiprināts ES un ASEAN Kopīgais paziņojums par savienojamību, kā arī Kopīgais paziņojums presei.

ES-ASEAN dialogs norisinās jau vairāk nekā 40 gadus, kuru laikā tas ir attīstījies par dinamisku, visaptverošu un daudzpusīgu sadarbības formātu starp Eiropas un Dienvidaustrumāzijas valstīm. Nākamā sanāksme plānota 2022.gadā, ES-ASEAN dialoga 45.gadadienā.

 
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu