Hakeri izspiegojuši Covid-19 vakcīnu uzglabāšanas un piegādes ķēdes (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Tehnoloģiju uzņēmums IBM atklājis, ka hakeri mēģinājuši izspiegot starptautiskās Covid-19 vakcīnu uzglabāšanas un piegāžu ķēdes, ziņo raidorganizācija BBC.

IBM redzeslokā nonākusi hakeru kampaņa, kas vērsta pret tā saucamo "aukstuma ķēdi", kas nodrošina, lai transportēšanas laikā vakcīnas tiktu uzglabātas vajadzīgajā temperatūrā.

Uzbrucēju identitāte nav skaidri zināma, taču operācijas profesionālisms liek domāt, ka to varētu būt pasūtījusi kādas valsts valdība, norāda IBM.

Kompānijas rīcībā esošā informācija liecina, ka operācija sākās ne vēlāk kā 2020.gada septembrī. Ar globālo vakcīnu aliansi GAVI saistītām organizācijām sešās valstīs tika izsūtīti pikšķerēšanas e-pasti, cerot piekļūt to darbinieku kontiem.

GAVI partneru vidū ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), UNICEF, Pasaules Banka, Bila un Melindas Geitsu fonds un citas organizācijas, kas palīdz izplatīt vakcīnas pasaules nabadzīgākajos reģionos. Lai to izdarītu, nereti jāizmanto "aukstuma ķēdes".

Piemēram, jaunizveidotā "BioNTech" un "Pfizer" vakcīna, kas gan nebija starp hakeru kampaņas mērķiem, transportējot jāuzglabā -70 grādu temperatūrā pēc Celsija.

Uzbrucēji izlikās par kāda reāli pastāvoša un CCEOP "aukstuma ķēdē" iesaistīta ķīniešu uzņēmuma vadītāju. E-pasti saturēja maldinošu saiti, kurā vēstules saņēmējiem bija prasīts ieiet, izmantojot savu kontu informāciju. Tādā veidā uzbrucēji varētu iegūt informāciju par infrastruktūru, ko iesaistīto valstu valdības plāno izmantot vakcīnu transportēšanai.

IBM norāda, ka uzbrukums esot ticis vērsts pret Eiropas Komisijas (EK) Taksācijas un muitas savienības ģenerāldirektorātu, saules paneļu ražotājiem, kuru produkti palīdz nodrošināt vakcīnu uzglabāšanu vietās bez pastāvīga strāvas avota, Dienvidkorejas programmatūras izstrādes uzņēmumu un vācu IT kompāniju, kuras klientu loks sastāv no farmācijas, transporta, biotehnoloģiju un elektrisko komponentu ražošanas uzņēmumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu