Zonde “Hayabusa-2” nometusi uz Zemes asteroīda “Ryugu” grunts paraugus (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Japāņu zonde "Hayabusa-2" nometusi uz Zemes kapsulu ar asteroīda  “Ryugu” grunts paraugiem. Kapsulas atdalīšanos no zondes tiešraidē demonstrējusi Japānas Aerokosmisko pētījumu aģentūra. Sagaidāms, ka pēc aptuveni 12 stundām kapsula piezemēsies Dienvidaustrālijas štatā, Vumera tuksneša aizliegtajā zonā.

Nolaišanās manevru varēs izsekot pēc kapsulā iebūvētajām radio bākām, un sagaidāms, ka vēja dēļ piezemēšanās vieta varētu būt līdz pat 100 kilometru attālumā no plānotās. Kapsulas meklēšanā būs iesaistīts helikopters un bezpilota lidaparāts. Pēc tam konteineru nogādās Japānā, kur to paredzēts atvērt speciālā JAXA laboratorijā.

Grunts paraugi no 4,6 miljardus vecā asteroīda „Ryugu” zinātniekiem ļaus labāk izprast mūsu Saules sistēmas izcelsmi. Zondes kapsula Zemes atmosfērā ienāks ap plkst.19:30 pēc Latvijas laika un izpletni atvērs jau 10 kilometru augstumā.

Zonde "Hayabusa-2" izplatījumā tika nogādāta 2014.gada decembrī no kosmodroma Tanegasima salā, Japānā. No 2018.gada jūnija līdz 2019.gada novembrim zonde divas reizes veiksmīgi nosēdās uz asteroīda. Vienā no nosēšanās reizēm aparāts mākslīgi izraisīja sprādzienu, lai izveidotu krāteri un iegūtu paraugus no dziļākiem kosmiskā ķermeņa slāņiem.

Relatīvi nelielā krava ir ārkārtīgi svarīga. Tikai vienai zondei iepriekš ir izdevies veiksmīgi atgriezties uz Zemes kopā ar materiālu no asteroīda - Japānas Aerokosmisko pētījumu aģentūras kosmosa kuģim “Hayabusa”, kas uz Zemes materiālu no asteroīda “Itokawa” nogādāja 2010. gadā. Tiesa, tie bija tikai daži mikrogrami materiāla, jo paraugu savākšanas ierīce bija sabojājusies. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu