Lielbritānija un ES pēcbrexit sarunās joprojām atrodas "tālu viena no otras" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons otrdien paziņojis, ka Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) pēcbrexit sarunās joprojām atrodas "tālu viena no otras".

"Es vienmēr esmu cerību pilns, bet man jābūt godīgam, situācija pašreiz ir sarežģīta," žurnālistiem Londonā sacīja Džonsons.

"Mūsu draugiem jāsaprot, ka Lielbritānija ir pametusi ES, lai īstenotu demokrātisku kontroli. Mēs joprojām esam tālu viens no otra,"  teica Lielbritānijas premjers, kuram šonedēļ paredzēts tikties ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu.

"Pašlaik tas izskatās ļoti sarežģīti. Mēs darīsim, ko spēsim. Es saku visiem, ka mūsu valsti gaida lielas iespējas," piebilda premjers.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un palicis ļoti maz laika, lai panāktu vienošanos par pušu turpmākajām attiecībām, jo abām pusēm vēl vajadzēs to ratificēt.

Ja vienošanās netiks noslēgta un ratificēta līdz 31.decembrim, ES un Lielbritānijas starpā stāsies spēkā muitas tarifi un cietīs uzņēmumi abās pusēs, bet sevišķi Lielbritānijā.

Džonsons un Leiena pirmdien apspriedās pa telefonu, un Džonsons tika uzaicināts uz sarunām aci pret aci Briselē.

Abi līderi norādīja, ka joprojām pastāv vērā ņemamas domstarpības jautājumos par zvejniecību, godīgu konkurenci un vienošanās izpildes pārvaldību, un vēl nav nodrošināti nepieciešamie apstākļi vienošanās noslēgšanai.

"Mēs lūdzām mūsu galvenos sarunvedējus un viņu komandas sagatavot pārskatu par atlikušajām domstarpībām, lai apspriestu to tikšanās laikā Briselē," teikts abu politiķu kopīgajā paziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu