Covid-19: neapmierinošu rezultātu dēļ "Sanofi" un GSK vakcīnu izstrāde kavēsies (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas farmācijas uzņēmums "Sanofi" un Lielbritānijas kompānija "GlaxoSmithKline" (GSK) piektdien paziņoja, ka to vakcīna pret Covid-19 nebūs gatava izplatīšanai līdz 2021.gada beigām.

Eksperimentālās Covid-19 vakcīnas augstākā līmeņa izmēģinājumi atlikti, jo vakcīna nav spējusi radīt pietiekami spēcīgu reakciju gados vecākos cilvēkos.

Partneri februārī sāks jaunus otrās fāzes pētījumus ar koncentrētāku antigēnu, jo patlabanējā koncentrācija nav radījusi labu imūno atbildi 50 gadus vecos un vecākos cilvēkos.

Gados jaunākiem pieaugušajiem imūnreakcija bijusi līdzīga pacientiem, kuri izveseļojušies no slimības.

Kavēšanās norāda uz sarežģījumiem un neskaidrībām, kas uzņēmumiem rodas vakcīnu izstrādes procesā.

Šī ir viena no potenciālajām vakcīnām, kuru rezervējusi iegādei Eiropas Savienība.

Par šķēršļiem vakcīnu izstrādes ceļā tiek ziņots arī no Austrālijas, kur valdība atcēlusi 51 miljona vakcīnu pasūtījumu, ko izstrādājis uzņēmums CSL un Kvīnslendas Universitāte.

Vakcīnas komponente iegūta no cilvēka imūndeficīta vīrusa, un kaut arī tas nerada inficēšanās risku, dažiem izmēģinājuma dalībniekiem HIV testa rezultāts maldinošā kārtā bijis pozitīvs.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests otrdien sācis programmu iedzīvotāju vakcinēšanai pret Covid-19.

Aptuveni 70 slimnīcās visā Lielbritānijā cilvēkiem, kas vecāki par 80 gadiem, un veselības aprūpes darbiniekiem tiks injicēta ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu.

Lielbritānija ir pirmā valsts pasaulē, kas izmantos šo vakcīnu, ko Lielbritānijas zāļu aģentūra apstiprināja pagājušajā nedēļā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu